Главни специјални тужилац Миливоје Kатнић одбио да преузме примерак документа из Русије поручујући да је потребно урадити његову хемијску анализу јер се плаши да ће га војна обавештајна служба ГРУ отровати
Адвокат Мироје Јовановић је на данашњем суђењу за покушај тероризма предао суду документ за кога тврди да је добијен од руских државних органа и који значајно утиче на доказни поступак, док је главни специјални тужилац Миливоје Kатнић одбио да преузме примерак тог документа поручујући да је потребно урадити његову хемијску анализу јер се плаши да ће их руска војна обавештајна служба ГРУ отровати.

Kако је речено на суђењу, у том документу се наводи да сведок сарадник Саша Синђелић 27. септембра 2016. није напуштао зграду аеродрома Шереметјево.

У документу, који је, како наводи, добио преко руске амбасаде у Србији, а који је приказан по завршетку данашњег рочишта, ;пише да је сведок сарадник, Саша Синђелић 27. септембра долетео на аеродром Шерметјево у Москви и да је истог дана, не прешавши државну и царинску границу Русије, из зоне транзита аеродрома одлетео за ;Београд.

Јовановић је на рочишту казао да се не осећа безбедно док је тај документ код њега.

Специјални тужилац Kатнић је одбио да прими документ, наводећи да треба да иде на хемијску анализу, како је рекао, „да нас не потрују ови из ГРУ-а“.

То треба озбиљно видети. Ово је театар. Ово је лишено минималне културне и професионалне учтивости. Од кога је угрожена безбедност овом адвокату у Црној Гори? Од тужилаштва? Верујем да ће и њега (Јовановића) ГРУ отровати. Њему је то подметнуто, а он није ни свестан тога. Зато му поручујем да остане у Црној Гори и буде под мојом заштитом“, казао је Kатнић.

За кривично дело покушај тероризма на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. оптужени су руски држављани Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов, којима се, као и српским држављанима Немањи Ристићу и Предрагу Богићевићу, суди у одсуству.

На оптуженичкој клупи су Братислав Дикић, лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Kнежевић, као и службени возач ДФ-а Михаило Чађеновић.

Оптужницом су обухваћени и српски држављани/ке Драган Максић, Милан Душић, Србољуб Ђорђевић, Бранка Милић и Kристина Христић.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића је одвојен.

--