Таман кад људи помисле да испод тренутног дна не може дубље да се потоне, црногорски властодршци се јаве у лику „просветитеља“ да покажу како је чак и то изводљиво.

Светска штапма већ два дана бруји о смрти оличења древног зла, америчког сенатора Џона Мекејна. Каже народ, о покојнику све најлепше – дакле Истина, она је увек најлепша, најискренија, најчистија. Корпоративни медији покушавају да скину љагу са Мекејна својим хвалоспевима о његовим „подвизима“ у борби за заштиту америчких интереса.

Председник Црне Горе господин Ђукановић се дрзнуо да „у име грађана Црне Горе“ изрази „најдубље саучешће“, док је председник скупштине господин Брајовић био још бомбастичнији нагласивши да „он остаје узор генерацијама младих широм света о томе како треба волети своју земљу и пример бескомпромисног борца за узвишене идеале демократије у које је чврсто веровао“. Бедно је што се Ђукановић поистовјећује са Порошенком чије изјаве на спољном плану у последње време не одударају од његових. Порошенко је кум Јушченка који је такође назаконито дошао на власт у Украјини (2005. – 2010.).

Питам се да ли узор младима може бити неко ко се за време рата сусретао са терористима у Сирији, Либији и, наравно, у Украјини помажући им у потпуности. При том, на својој званичној страници на Твитеру тиме се и хвалисао, некад и навијао. Да ли и господин Брајовић верује у ту исту демократију и да ли је она заправо и његов политички правац просудите сами. Да ли то значи да и господин Брајовић нема ништа против ИСИЛ-а, остатака Ал-Каиде и сличних организација, као и украјинских нацистичких батаљона (наследника Бандере) којима је његов миљеник помагао свим силама. Да ли то може бити узор било коме? Замислите како на сву ту бљувотинску пропаганду реагују породице жртава тих истих групација чији је он био један од покровитеља. Тај исти Мекејн је подржавао „обојене револуције“ свуда по свету, а америчким демонстрантима је претио затворима и називао олошем. Сетите се само трагикомичног чланка Нешнл интереста под називом „Хомо Американус“.

Такозвани „миротворац“ Џон Мекејн ће у нашем народу остати упамћен као агресор и злочинац који је у време злочиначког бомбардовања константно понављао да су „Срби силоватељи и да ниједна мета у инфраструктири не би требала да буде изузетак – фабрике, водоводне мреже, школе, болнице, продавнице, било шта“. Такође, тај исти „миротворац“ је помагао пучисте у Украјини, не да би штитио „америчке националне интересе“, већ своје личне клановско-корпоративне интересе.

Не треба заборавити да је Хантер Бајден, син Џозефа Бајдена (47. потпредседника САД-а) постављен на чело одбора директора Бурисма Холдингс Лимитед – компаније регистроване на Кипру која управља са три гасне компаније у Украјини у чијем су поседу налазишта у Харковској и Черновицкој области.

Поменуте русофобе, србофобе и уопште славјанофобе одликовао је у марту Срђан Дармановић „у знак доприноса међународном угледу и положају Црне Горе“ бацивши тиме љагу на народ кад се дошло дотле да такви људи представљају Црну Гору. Подсећања ради, у прилог томе колико је црногорска власт дезоријентисана, иде и посета Клинтона 2011. године који је по доласку изјавио ни мање ни мише него да је „Македонија тако прелепа и да ће се обогатити.“ Да ли су властодршци уопште свесни шта раде или су се толико однародили више није ни битно, битно је да се што пре престане са рушилачком политиком и самопонижавањем.

Стефан Вукотић

Оставите Коментар