Петог септембра се брани питање опстанка Црне Горе као политичког субјективитета, као неког ко може да одлучује о својој судбини. Ако не може град Цетиње да намоли да се нешто не догађа на његовој територији, ако председник државе треба да долази да својим ауторитетом покаже неслагање са свим што се дешава, па зар није Црна Гора већ доведена у позицију да од воље грађана почиње мало шта да зависи, казао је у интервјуу Дневним новинама, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

А то је, према његовим речима, само годину дана после победе на изборима оних који нису за суверену независну, демократску, европску Црну Гору. Замислите шта би се десило за пет година. Због тога је важно да се оно што се намерава урадити са вашом државом сад заустави.

Чанак је, подсетимо, изазвао бурне реакције својим изјавама да ће доћи на Цетиње 5. септембра, јер се противи да се устоличење митрополита Јоаникија одржи у Цетињском манастиру, сматрајући то директном провокацијом Црне Горе, која може да доведе до зла, до искре која би запалила не само Црну Гору, већ и читав регион.

“Управо из тих разлога, сваког дана се мора указивати на погубност истрајавања Српске православне цркве да се устоличење обави у Цетињском манастиру”, сматра он.

Чанак је између осталог у свом интервјуу, „подсетио“ на како је казао, историјски континуитет сталних провокација и покушаја да се кроз један вишевековни концепт “Велике Србије”, Црна Гора и њен субјективитет пониште и да се она претвори у некакав приморски део Србије, као излазак на “српско море”.

„Међутим, проблем је у томе што вековима стваран идентитет Црногораца то не дозвољава. И сада долазимо до ужасних последица, као што је 1918. година, када је главна битка била за уништење црногорског идентитета на овај или онај начин, преко низа симболичких потеза сахрањивања црногорске државе, цркве и нације, што је наравно проузроковало и Божичну побуну. То је у Црној Гори, која памти, задржало једну опору ноту која се једноставно не може избрисати из идентитета Црногораца и колективног сећања“, сматра Чанак.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар