Гомиле ходочасника крајем августа хрле у Цркву манастира на острву Липси у Грчкој, да се поклоне икони која је повезана са јединственим чудом цветања осушених грана љиљана, које се од 1943. понавља сваке године.

Тако су цветови љиљана пред празник Успења Пресвете Богородице процветали и ових дана.

И ове године на икони Пресвете Богородице Харсоске, на осушеним гранама љиљана, појавили су се цветови. Специфична икона “Панагиа ту Хару”, на којој се то догађа, налази се у Грчкој, у скромној византијској цркви коју су 1600. године саградили монаси из Патмоса у Липсију, преноси сајт Пријатељи Божји.

Икона Богородице не држи Христа Младенца у наручју као обично, већ Крст са Њеним Сином распетим на њему. То је јединствена композиција, која приказује тугу мајке и муке које је прошла, примајући своје мртво дете након невероватно окрутног и срамотног мучеништва.

Богородица Хароска већ стотинама година благосиља острво Липси. Међутим, чудо са љиљанима први пут се десило за време Другог светског рата (1943.) и од тада понавља се сваке, па и ове године. Тако су цветови љиљана на осушеним гранама процветали и ових дана.

Према сведочењима, у априлу 1943. године млада девојка је положила беле љиљане на икону Панагиа ту Хару као дар Пресветој Богородици. Како су дани пролазили, љиљани су природно увенули. Три месеца касније, у јулу 1943. посетиоци су приметили да су осушени љиљани почели да оживљавају. Како се ближио празник Успења Пресвете Богородице, ницали су пупољци, мирисали на мошус, и потпуно су процветали на дан прославе.

Чудо се понавља

Људи који посећују малу цркву у Панагији како би се поклонили овој посебној икони Пресвете Богородице, кажу да се ово чудо понавља сваке године у исто време, пише Objektiv.rs.

Сада чудотворну икону красе и надимци „богородични љиљани“. Цвеће се ставља на икону у пролеће, које се затим природно осуши и на прослави Успења процвета, стварајући мирисне пупољке.

Иначе, манастир Богородице Хароске налази се један километар изван главног насеља Липси. И манастир и икона датирају из 1600. године, када су два монаха стигла на ово острво. Црква, тробродна, у византијском стилу, одликује се ниском куполом и неправилним луковима, који стварају необичан шарм, у комбинацији са неколико уских прозора.

Љиљани који процветају нуде се као благослов „Богородице Хароске“ сваком ходочаснику, али истовремено она је велики „камен спотицања“ за невернике, који сада „изучавају врсте љиљана, како би објаснили овај феномен прихватљивим тумачењима“.

Па ипак, колико год да се труде, Њено чудо се наставља.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар