Хируршки тим Војномедицинске академије, на челу са начелником Одељења за хепатобилијарну и панкреасну хирургију проф. др Дарком Мирковићем, извео је прву минималноинвазивну лапароскопску ресекцију јетре код пацијенткиње М.Д. (44) која се успешно опоравља.

Како је данас саопштила ВМА, ова врста операције први пут је изведена у ВМА, а међу првим је операцијама оваквог типа у земљи и региону.

У операцији су учествовали хирурзи асист. др сц. мед. Михаило Безмаревић, пук. доц. др Милан Јовановић и ппук. др Мирослав Митровић, анестезиолог др Александра Ристановић, инструментарке Маријана Бугарчић и Јасмина Митровић и болничар Драган Марковић.

Пацијенткиња је имала хемангиом у јетри промера око 10 цм, који се налазио у другом и трећем сегменту јетре, а који је последњих месеци значајно порастао уз прогресивне болове и нелагодност у стомаку.

Операција је обухватила уклањање другог и трећег сегмента јетре заједно са хемангиомом, прошла је са минималним интраоперативним губитком крви и без компликација.

Док су се раније операције на јетри изводиле отвореним приступом (већи резови, спорији опоравак након оперативног лечења и дужи постоперативни ток) лапароскопски приступ, иако технички захтевнији, омогућава минималан губитак крви током операције, значајно бржи опоравак пацијента, као и мање укупне трошкове лечења, каже се у саопштењу.


Д.Н.

1 KОМЕНТАР

  1. Да лепа вест. Пацијенте лече способни лекари а не скупе болнице.
    А кад је карцином јетре у питању редовним путем операција зна да траје и до 8сати уз много трансфузија крви
    Све најлепше желим тој оперисано жени..цео живот је пред њом

Оставите Коментар