Лековите воде на југу Србије разбијају камен у бубрегу, лече хемороиде, екцеме, главобољу и вид.

Кладенац лековите воде која извире из камена у Церевајки код Прешева, све више походе Албанци са југа Србије и Срби из Косовског поморавља.

Надомак алтернативног административног прелаза према Космету намерници и успутни пролазници пуне балоне и канистере, јер верују да вода из камена подстиче разбијање и избацивање камена из бубрега и мокраћних канала. Мештани Церевајке и околних села причају да вода лечи хемороиде и екцеме.

– Годинама сам патио због камена у бубрегу. Послушао сам комшију и почео да пијем ову лековиту воду. Пре две године камен је уз сукрвицу изашао и срећан сам што сам се ратосиљао даноноћне море – вели Неџат Ајдини из Прешева.

Благотворан је и извор лековите воде у Кржинцу код Владичиног Хана, јер умивањем сељанима добрано поправља вид. Исцелитељска својства приписују се и оближњем блату које исцељује ране. Приповеда се да је не тако скоро воз закачио запрежне кола, одбацио и тешко повредио вола, који је сав био у ранама. Тек када је во легао у каљугу, повреде су излечене.

Од природе наткана стена у Лепеници код Владичиног Хана изнедрила је воду која чини чуда: растерује главобољу и побољшава вид. Кладенац је у стени на висини од 15 метара, али је вода спроведена цревом.

– Стена има два отвора. У једном је испосница цркве Свете Петка, а у другом извор лековите воде. Често захватам воду. Када се умијем, данима ме не мучи несносна главобоља – прича Лепосава Милић уз Врања.


В.П./ М.И.