Редак потез – САД и Русија се сложиле да поново отворе важан гранични прелаз у источној Сирији. Ретким потезом америчке и руске снаге договориле су се да отворе прелаз између територија под контролом Сиријских демократских снага (СДФ) и владе у Деир ез Зору.

Према теренском извештају из Деир ез Зора, америчке и руске снаге договориле су се да отворе прелаз Ал-Салихија, који ц́е повезати цивиле са обе стране Еуфрата.

Важност копненог прелаза је у томе што је једини прелаз који повезује провинције Деир ез Зор и Хасаку у источној Сирији, а поново је отворен јутрос након што је затворен скоро годину дана због пандемије коронавируса.

Поновно отварање овог прелаза вероватно ц́е имати позитиван ефекат на локалне економије и повратак расељених људи, који су избегли са тог подручја током дугог присуства Исламске државе у главном граду и околним областима.

Иако САД и Русија нису умешане у директан војни сукоб у Сирији, ретко међусобно координишу у војним одлукама, јер је Вашингтон спроводио политику усмерену на промену актуелне власти и свргавање Башара ал Асада у Сирији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар