Чак 35 људи у Београду од почетка године до краја прошлог месеца оболело је од лајмске болести!

Ове податке објавио је Градски завод за јавно здравље.

Сезона је, тек почела, а сваки четврти крпељ у Србији је заражен, док се, како упозоравају у Заводу за биоциде и медицинску екологију, до краја јуна очекује највећи „налет“ ових инсеката.

Ова болест иначе може да буде врло опасна.

Највећи проблем свакако су они пацијенти код којих болест није дала никакве симптоме.

Они чине чак једну трећину заражених.

Ако се ништа не предузме, када прође од шест до осам недеља може да дође до компликација као што су запаљење можданих опни, запаљење нерава, зглобова, срчаног мишића… Зато треба увек обратити пажњу, нарочито од десет до месец дана након убода.

Које бактерије све преноси крпељ? 

Иначе, крпељ који је преносилац лајмске болести, осим бактерије Борелија Бургдофер преноси и друге бактерије и вирусе који изазивају обољења гранулоцитне анаплазмозе, ерлихиозе и крпељског енцефалитиса.

Једна од таквих болести коју они преносе настаје услед климатских промена и зове се бабезиоза, а то је болест од које иначе обољевају најчешће домаће животиње, пси, краве, коњи, овце, а до човека стижу уједом крпеља.

Узрочник је праживотиња врло слична оној која узрокује маларију. Анемија, мучнина, висока температура, слабост, мучнина, па ако притом страда јетра, следи жутица. Ова болест код људи данас је још увек ретка, али се развија и шири и многи се епидемиолози управо на њу кладе као на једног од великих добитника узрочника болести у доба поремећене климе на рачун човека.

Симптоми

Према речима специјалисте дерматовенеролога Александра Адамовића, ова болест има три стадијума.

–  У првом стадијуму, који се јавља од три до тридесет дана након убода зараженог крпеља могу настати промене на кожи. Иницијална промена је папула на месту убода. После неколико дана или месеци јавља се црвени едематозни плак са лагано елевираним, црвенкастим рубом. Касније долази до централне регресије и периферног ширења еритема у облику прстена, тако да настаје овални или неправилни круг промера до неколико центиметара. Регионални лимфни чворови могу бити мало увећани. Могу се јавити и општи симптоми, као што су главобоља, фебрилност и болови у зглобовима и мишићима. Могућа је спонтана регресија промене након неколико месеци.

  • У другом стадијуму, који настаје неколико недеља или неколико месеци након инфекције доминирају сметње и тегобе од стране централног нервног система (менингитис, енцефалитис радикулонеуритис), мишићнокоштаног система, као и промене на срчаном мишићу.

  • Трећи стадијум болести настаје неколико месеци или неколико година од настанка инфекције. Од кожних промена најзначајнија је „ацродерматитис цхроница атхропхyцанс“, а од осталих су запаљења једног или више великих зглобова као и „енсефаломијелитис“ – тврди Адамовић.

Болест ризична за труднице и бебе

Др Адамовић такође каже да је могућ прелазак инфекције са мајке на плод током трудноће, што може довести до побачаја или оштећења плода.

Деца и ујед крпеља

Не мора да значи да сваки убог крпеља доводи до лајмске болести, али она може бити јако опасна уколико се запусти и не открије на време.

Оно што је посебно опасно јесу малишани.

Проблем је што деца нису увек у стању да опишу симптоме које осећају. Лајмска болест је комплексан збир инфекција свих телесних система, а посебно нервног.

Дијагностика

–  Најпоузданија дијагностика је лабораторијска. Доказивање самог узрочника у ткиву или идентификација специфицних ИгМ и ИгГ имуноглобулина. Од метода за идентификацију специфичних антитела највећу примену има ензимска метода (ЕЛИСА) и метода индиректне имунофлуоресценције (ИИФ).

Терапија зависи од стадијума болести.

Иначе, лекови избора су антибиотици из групе пеницилина, тетрациклина и цефалоспорина.

Одакле вребају крпељи? 

Из Градског завода за јавно здравље за портал Espreso су раније рекли да се ови паразити налазе у природи на зеленим површинама које им омогућавају довољно
влажности и сеновитости.

То су подручја обрасла високом травом, шибљем, жбуновитим растињем, затим шуме, ливаде, али и неуређена дворишта и парковске површине. Крпељи бораве
на влатима траве, гранама и листовима зеленог растиња до висине једног метра. Најактивнији су у периоду храњења, који на нашим просторима траје од почетка пролећа до касне јесени.

Када се посебно пазити? 

Њихова појачана активност и интензивнији боравак људи у природи са почетком лепог и топлог времена доприносе наглом повећању броја особа са убодом крпеља. Из тих разлога највећи број особа са убодом региструјемо у мају и јуну, а највећи проценат оболелих у почетном стадијуму болести у јуну.

Шта ако вас уједе крпељ? 

  • Они који имају крпеља на кожи треба да се обрате дерматологу ради одстрањивања крпеља и даљег праћења  промене. Никако не дирати истог – закључује др Адамовић.

На удару и љубимци

Која је заштита најефикаснија, када је опасност од крпеља највећа, али и шта ако се ипак деси да љубимца уједе крпељ, за портал Еспресо објашњава др вет. мед. Божидар Лазаревић.

  • Ако сте сами извадили крпеља који је ујео пса, онда треба пратити његово понашање наредна два, три дана, јер тада обично почињу да се појављују први клинички симптоми. То подразумева повишену температуру, губитак апетита, слабије узимање воде, тамна мокраћа… Тада одмах треба доћи код ветеринара.

  • Ако се симптоми примете на време, онда се лако лечи. Ако се ипак закасни са терапијом, што значи да тај пас болује неких недељу дана, онда су
    могућа и угинућа – закључује Лазаревић.

Leave a Reply