У доба када технологија напредује толико брзо да човек једва успева да је испрати у Смедереву постоје млади људи које желе да своје време посвете очувању онога лепог и вредног из прошлости нашег народа. Посвећено раде и вежбају да би нашу традиционалну игру и песму сачували од заборава

На територији града Смедерева 2016. године постојало је 9 регистрованих Културно уметничких друштава. Напорним и упорним радом до 2020. године тај број је порастао на 22, од којих је један градски „АНИП“ и један грчки „ Кантакузина“, а остала су сеоска. Успели смо да створимо велику армију под покровитељством нашег града и тренутно бројимо више од 2000 чланова, од лептирића, пионира, јуниора, сениора и ветерана. Захваљујући безусловној подршци Градске управе Културно уметничка друштва сваке године проширују свој фундус ношње.

Чувари наше културне баштине

Друштва функционишу тимски, као што размењују искуства тако размењују и народне ношње. Велики напредак у раду са стручним лицима у друштвима може се приметити и у великом броју наступа на територији града Смедерева, Србије, као и изван наших граница. Само у току 2019. године бројали су преко 300 наступа, од којих су неки били у Италији, Словенији, Португалији, Грчкој и Македонији.

Чувари наше културне баштине

Сваке године током лета, свакодневно на више локација у граду Смедереву одржавају се културна дешавања под називом „Културно лето“. КУД – ови своја представљања имају сваког четвртка. Уз велику радост и понос свој рад представљају великом броју суграђана.

Чувари наше културне баштине

Сви чланови имају добру вољу, ентузијазам, радују се сваком наступу и путовању. Поносни су што су у могућности да у другим градовима представљају свој град, а у иностранству своју земљу. Желе да подстакну заједницу и друштво у целини да се упознају са овим сегментом културне баштине како би могли да брину о њој на најбољи могући начин. Сви се слажу у једном да морају да се боре за очување онога што су нам преци оставили.

Чувари наше културне баштине

Створили смо не само јако удружење Културно уметничких друштава на нашој територији, него једно велико коло пријатеља који су увек ту увек једни за друге.

Оставите Коментар