Један од најпопуларнијих бендова у свету “System of a down” окупио се поново након 15 година паузе. Повод нажалост уопште није позитиван. Наиме, бенд који је настао у Калифонији је састављен од америчких Јермена. Кроз музички спот су описали борбу свог народа у Нагорно-Карабаху. Снимили су две песме Protect the land („Чувају земљу“) и Genocidal humanoidz („Геноцидни Хуманоидни“). Сав приход од песама иде у хуманитарне сврхе народу у Јермнији.

Прва песма „Чувају земљу“ говори о грозотама рата, о нападу Азера на земљу коју Јермени сматрају својом, и о томе како се обичан народ носи са страшним вихором рата. Спот обилује емотивним набојем, приказује људе који обављају дневне послове одједном – које затиче рат, те њихова држава бива нападнута, те они постају војници на првим линијама. Музика инспирише и надахњује, а слике поносних војника Јерменије, свих узраста, дају посебан доживљај. Сцене се мењају као на траци, час видимо војнике који се боре против непријатеља, час децу која их чекају, час старце који су погођени вихором страдања које носи рат. На одличан аудио-визуелни начин покушавају да нам дочарају страхоту која је погодила њихов народ, обичне људе, а ова музика постаје друштвено ангажована.

На тренутак песма је толико инспиришућа да тера на поистовећивање са страдалим народом, направљена је да испровоцира реакцију и то свакако постиже кроз синтезу емотивности и хуманости.

Друга песма је о геноцидним хуманоидима, обилује агресивним звуком, али и агресивнијом поруком којом се поручује Азербејџанцима да ће бити поражени, уз јасне инсинуације о геноциду над Јерменима.

Невоље, понос и пркос једног народа, овај бенд је успешно приказао у ова два спота, кроз лако препознатљиве стихове. Дерон Малакијан је писац песама и продуцент.

Систем је на овај начин показао приврженост својој културолошкој домовини Јерменији и јак национални осећај јединства њиховог народа.

Vidovdan.org

Оставите Коментар