Грчки држављанин Ђорђе Михаиловић (92), вишедеценијски чувар и водич кроз српско војно гробље Зејтинлик, примљен је у држављанство Републике Србије.

  • После толико година! Шта да радимо! Волим што добијам српско држављанство и пасош. Kако не – изјавио је чувени деда Ђорђе након што је објављено да ће добити српски пасош.

Одлука Владе Србије данас је објављена у „Службеном гласнику“.

  • Чувар сам српског гробља. Овде су сахрањени мој деда и отац. Ја имам толико година. Првог маја напунио сам 92 и ако Бог да имам још мало времена. Kако да ме сахране код деде, код Михаиловића, без држављанства, разумете? Ја сам рођен овде. Имам грчко држављанство. Има људи који могу да имају два држављанства – испричао је деда Ђорђе.

Он чува српско војничко гробље у Солуну још од 1961. године.

  • Пре четири месеца овде је био министар за иностранство (министар иностраних послова Ивица Дачић) и рекао ми то. Питао ме да ли хоћу. Хоћу, сигурно. Зашто да умрем овако и такав да идем код деде и оца? Треба да одем са српским држављанством – испричао је деда Ђорђе.

Зејтинлик је иначе затворен већ два месеца због корона вируса.

  • После 1. јуна можда ће нам отворити границе да дођу посетиоци. Али, иде на боље. И у Србији – прича деда Ђорђе.

На питање да ли се уплашио заразе одговара:

  • Видите, за мене је то било лоше јер имам много година. Био сам тешко болестан пре четири године. Имам проблем са плућима. Верујем да ће све проћи брзо. Тешко је за све.

Ђорђе је одликован у јула 2014. године орденом српске заставе другог степена.

Трећа генерација чувара
Први чувар гробља био је Ђордев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке которске. Саво је сакупио мртве другове и саборце, а потом их је чувао до своје смрти 1928. године. После смрти и сам је сахрањен на Зејтинлику.

Њега је наследио Ђордев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке.

Kад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорду, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

Оставите Коментар