Политичка организација на чијем сам челу, недвосмислено се залаже за неговање ратних и војних традиција Србије.  Сматрамо да су војне традиције нашега народа нешто на шта би требало да будемо поносни, а јуначких примера на које треба да се угледамо имамо вероватно више него било који други народ.  Много је кћери и синова Србије својим јуначким ранама дало залог за будућност и опстанак српства. О већину њих ми смо се, нажалост, огрешили.

Колики је наш грех најбоље се види на примеру легендарне Милунке Савић. Жена са највише одликовања у историји ратовања, наредник славног Гвозденог пука, радни век је завршила као чистачица. Српска Јованка Орлеанка, жена ратник пред којом су падала царства, уместо у колективном сећању као најсветлији пример чојства и јунаштва, завршила је на маргини.

Било је потребно да прођу четири пуне деценије од смрти Милунке Савић, да ова славна ратница буде сахрањена је у Алеји великана, уз државне почасти. Онако како и доликује.

Сетимо је се каткад – о неком јубилеју, али ни приближно довољно величини и значају њенога лика и дела.

Време је да ову неправду исправимо. Једном за свагда.

У петак 5. октобра, навршиће се четрдесет и пет година од смрти Милунке Савић. На тај дан, ми из Српске деснице, заједно са њеним потомцима посетићемо Алеју великана, поклонићемо се посмртним остацима ове див- хероине и  покренућемо иницијативу да се 5. октобар прогласи  за „Дан Милунке Савић“.

Иницијативу ћемо упутити  државним институцијама, као и целокупној јавности јер сматрамо, да само они народи, који се са дужним поштовањем сећају својих предака, могу се надати светлијој будућности својих потомака.

Циљ нам је да већ догодине  у свим школама у Србији петог октобра први час буде посвећен легендарној Милунки Савић.  Желимо да информативне емисије Јавног сервиса тај дан почињу прилогом о њеном животу и делу.  Предлажемо да се на аеродромима у Београду и Нишу сваког 5. октобра истакне натпис на више страних језика: „Добро дошли у земљу  Милунке Савић, највеће хероине Великога рата“. Желимо да се у Београду, нашем престоном граду подигне споменик нареднику Милунки Савић.

И да успемо све побројано и још много тога, биће мало и недовољно да се на прави начин одужимо хероини са Брегалнице, Колубаре и многих других битака.

Позивам све који се диве Милунки Савић, Јованки Орлеанки нашег народа, да у петак 5. октобра. у 10 часова у Алеји великана заједно одамо заслужену почаст.

Миша Вацић