Тзв. премијер Албаније Еди Рама изјавио је да се залаже за легализују канабиса у Албанији, како би се он користио у медицинске сврхе.
Рама је на конференцији која је одржана поводом Дана Европе, на којој се појавио заједно са амбасадором ЕУ у Албанији Луиђијем Сореком, рекао је да ће након годину дана рада, нацрт за оправданост производње канабиса бити спреман.

  • На томе радимо скоро годину дана и биће ускоро спремно, консултовали смо наше и стране стручњаке за овај нацрт, али главна ствар коју радимо и која нам је била од велике помоћи је да користимо искуства других – рекао је Рама.

Упркос тврдњама Раме о консултацијама са локалним становницима и странцима, у Kанцеларији ЕУ у Тирани кажу да нису укључени у израду извештаја о легализацији канабиса у Албанији у медицинске сврхе.

  • Након неких медијских захтева, желимо да разјаснимо да Европска комисија и делегација ЕУ у Албанији нису били укључени у припрему, израду или консултације нацрта извештаја о плановима за гајење и легализацију канабиса у медицинске сврхе у Албанији – наводи се у Твитер реакцији канцеларије ЕУ у Тирани.

У међувремену, ово питање се коментарише и у Албанији, али и на Kосову.

У Тирани је лидер опозиционе Демократске партије Љуљзим Баш рекао да је „лично Рама захтевао легализацију канабиса и навео да су о томе добро обавештени његови партнери“.

На ову Рамину иницијативу реаговала је и бивша потпредседница тзв. косовске владе Едита Тахири.

  • Многи политичари постали су лекари више од лекара у ово доба пандемије. Али доктор је постао Еди Рама, који покушава да прогласи канабис лековитом биљком, која се гаји у Албанији. Зар свет није видео довољно трагедије са дрогом – рекла је Тахири.
  • Рама уместо да Албанију претвори у бисер поморског туризма, ризикује да је претвори у пакао канабиса – додала је она.
--

Leave a Reply