Главни град Србије ускоро би, према последњим најавама, могао да добије гробље кућних љубимаца. Припреме за изградњу првог гробља за кућне љубимце у Београду налазе се у поодмаклој фази, а крајем децембра усвојен је и урбанистички пројекат за локацију у новобеоградском блоку 51.

Простор на коме ће се будуће гробље налазити је парцела од 1.5 хектара на Бежанијској коси, између Аутопута и Улице Марка Челебоновића, а прилаз са паркингом биће омогућен из Улице Сурчински пут. Према пројекту који је израдио институт ЦИП, планирана је изградња шумско-парковског гробља са уређеним гробним местима, интерним саобраћајницама и свим пратећим објектима.

Комплекс гробља функционално биће подељен у три целине, предњу или административну зону, средњу зону за сахрањивање и задњу зону где ће бити смештен објекат за упрљављање животињским лешевима. Административна зона предпоставља и административни објекат који ће служити корисницима услуга гробља за завршавање процедура око преузимања животињских остатака, организовања сахрана и испраћаја за своје љубимце. У средњој зони налазиће се само гробље, али и могућност изградње објеката компатибилне намене попут комеморативног центра, капеле и верског објекта, као и објекта са локалима у функцији гробља, док ће се у задњој зони налазити објекат са техничким просторијама, хладњачама и крематоријумом, преноси портал Beobuild.

Гробље за кућне љубимце такође је организовано у целине са могућношћу различитих типова сахрањивања. Највећи део биће са класичним гробним местима у низу, непосредно окруженим пешачким стазама и уређеним партером, али ће постојати и велики број места за урне са пепелом животиња. Укупан капацитет гробља биће преко 2300 места, од чега више од 1500 гробних места и скоро 800 места за урне. Поред уређеног партера, гробље кућних љубимаца опасаваће зелени заштитини појас ширине 16 метара. Поштујуци тренутни распоред зеленила на парцели, пројекат је планиран уз минималне интервенције на постојећој вегетацији.

Уз широку централну алеју са гробним местима у низу планиран је и ружичњак “врт сећања”, где ће постојати слободан простор за посипање пепела; затим касете за чување урни на земљи (розаријуми) и на зиду (колумбаријуми), као и површине за заједничко сахрањивање. Заједничко сахрањивање подразумева отворен травнати простор за сахрањивање без посебних обележија, а налазиће се у задњем делу гробља. Корисници гробља моћи ће и да бирају три типа гробних места за своје љубимце у зависности од велицине животиње.

Иако је отварање овог гробља најављено за прошлу годину, тек је у децембру усвојен урбанистички пројекат. Још увек није сигурно када ће кренути градња овог комуналног објекта, међутим усвојена документација је важан предуслов. Ако не буде одлагања, током ове године можемо очекивати тендер за избор извођача и почетак радова.

Advertisements