Министар унутрашњих послова Александар Вулин хируршки прецизно дао је образложење због чега Хрвати немају додирних тачака с Николом Теслом, кога опет покушавају да присвоје.

Из Хрватске последњих дана стижу најаве да ће на њиховим кованицама евра бити утиснут лик славног научника, на шта Вулин има једноставан коментар.

  • Да није толико тужно, да није толико јадно, па да се смејемо. Али не можеш да се смејеш томе. Никола Тесла је рођен у Аустријском царству, а онда је Аустрија у реформама због политичких проблема постала Аустроугарска. Тесла је растао и школовао се у Аустроугарској, после тога живео у Америци и никад у свом животу није стао ногом на тло Хрватске. Пошто Независна држава Хрватска почиње први пут у својој историји 10. априла 1941. године, наравно по вољи Хитлера, кога другог, Никола Тесла није био 11. априла 1941. у НДХ – рекао је Вулин у Новом јутру ТВ Пинк.

И не само то, Вулин износи крунски доказ зашто Хрвати немају ни промил права на Николу Теслу.

  • Јер да јесте, био би 92. Тесла који је заклан у селу Смиљане, одакле је и он. За време Другог светског рата убијен је 91 Тесла, што у Смиљанима, што у Јасеновцу. На сву срећу, никад није стао ногом на тло НДХ нити било какве државне организације која себе назива Хрватском. Тесла је умро 1943. па није дочекао ослобођење да евентуално крочи у Социјалистичку Републику Хрватску. Дакле, он никада није видео нити чуо за Хрватску, није знао да тако нешто постоји, није могао да нацрта њене границе – напомиње Вулин.

Со на рану покушао је да доспе и председник Хрватске Зоран Милановић, рекавши да Србија има више везе с Брус Лијем него с Теслом, за кога каже да није био Србин.

  • Био је Србин, као што он пише, имате безброј његових писама, његових изјава где он говори о себи као Србину, о свом пореклу, о свом оцу свештенику. Ако Зоран Милановић мисли да Србима отме Теслу, нека оде у Смиљане и потражи барем једног Теслу, али неће га наћи јер су сви побијени или протерани у Србију. Неће наћи ни њихове гробове јер су и они порушени јер је на њима ћирилицом писали Тесла. Усташе су врло добро знале да руше споменик Србину, а не Хрвату – истиче министар Вулин.

Додаје и да Хрватска има бројне алтернативе да замени Теслу на кованицама својих евра.

  • Није први пут да се отима наше наслеђе и да је оно што је велико и вредно покуша присвојити. Тесла је велико име, читав свет зна ко је Тесла, па што онда Хрватска не би покушала да узме део те славе. А нису му подигли ниједан споменик, зашто? Обновили су му кућу за време социјалистичке Хтваске, па су је одмах запалили 90-их година, чим је почео рат. Више улица има Миле Будак, један од оснивача усташког покрета у Хрватској, него Тесла. Више Алојзије Степинац, викар усташке војске, затим Миро Барешић, убица амбасадора Роловића у Стокхолму. Овај осушени терориста има и споменик, а Тесла нема. Ставите на тај евро ове ликове, то су ваши ликови, ви им дајете улице, тргове и споменике. Пустите нама Теслу, ви можете Брус Лија ако се Хонг Конг и Народна Република Кина сложе с тим.

Оставите Коментар