Доналд Трамп је саопштио да је „апсолутно“ вољан да разговара телефоном са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, ако састанак делегација Северне и Јужне Кореје у уторак донесе позитивне резултате.

Председник Трамп, који није показао ништа осим презира према свом сеевернокорејском колеги, обратио се медијима, још једном трвдећи, да је његова заслуга за почетак разговора између Севера и Југа. Пјонгјанг и Сеул раније су ове седмице поново активирали телефонску линију за комуникације која је била неактивна скоро две године.

„Он (јужнокорејски председник Мун Џае Ин) ми се захвалио“, рекао је Трамп подсећајући на недавни разговор са њим.

„Рекао је, као и што је много других људи рекло и написало, да без моје реторике и без мог оштрог става … И то није само став, то је оно што треба да се уради, ако то мора да се уради. Они сада не би причали о Олимпијади. Не би причали уопште.“. рекао је Трамп.

Трамп сам, наравно, био је најгласнији од „пуно људи“ који су то рекли.

Предложио је да ће бити вољан да директно разговара са Кимом ако буду испуњени одређени услови.

„Наравно, увек верујем у разговор“, рекао је амерички председник, додајући да Ким „зна да се не зезам, чак ни мало“. Међутим, специфични предуслови нису образложени.

„Ако нешто може произаћи из тих разговора, то би било одлично за читаво човечанство, то би било одлично за свет „, додао је он.

Извор: vostok.rsrt.com