Јуче је руководство Србије затражило од Гане да преиспита своју одлуку и повуче признање тзв. државе Косово.

Република Гана, западноафричка држава добила је 2016. године нову власт, а пре 8 месеци сви француски медији брујали су о сусрету Емануела Макрона и председника Гане, Нана Акуфо-Аде.

Гањанин је Макрона прилично шокирао својим излагањем.

Oтворено je рекао да je дошло време да земље Африке почну да траже свој пут, да морају да се ослоне на своје сопствене ресурсе, своје сопствене капацитете, да морају да афирмишу свој сопствени интерес и сачувају свој јединствени афрички идентитет.

„Време је да престанемо своју политику да базирамо искључиво на туђој подршци, подршци западних земаља. Иако сам велики пријатељ и председника Макрона и Француске сматрам да Гана али и све наше афричке земље морају да се окрену себи, да саме граде своју будућност, да саме брину о себи, о својим грађанима, о својој деци.“

Већ месецима се говори о великим руским инвестицијама у Африци и сасвим сигурно бројне земље овог континента улазе у потпуно један нови процес у којем ће моћи да заштите своје суверенитет и економску незавиност.

То само потврђује да се геополитичке прилике мењају и поставља се питање због чега се онда срља у некакво „решавање“ косовског питања, када је више него јасно да долази време у којем ћемо моћи адекватније да се изборимо за своје интересе.

Због чега би Србија слушала наредбе неког Макрона, Терезe Меј и Анегелe Меркел када више то не чине ни земље које су биле некадашње колоније европских освајача?!

Милица Ђурђевић

НАЦИОНАЛИСТ.РС

Оставите Коментар