Кинески ученици можда ће носити “капе од једног метра” како би држали физичку дистанцу на часовима након повратака у школске клупе после тромесечног карантина због пандемије коронавируса.

Ово је предлог школе Јангџенг у Хангџоуу у провинцији Џеђанг на истоку Кине. На снимку који је настао у овој школи виде се деца са ручно израђеним капама са продуженим крајевима на обе стране, пише „Дејли мејл“.

Директор школе, познат само као Хонг, рекао је да ће капе помоћи ученицима да држе међусобну дистанцу.

  • Охрабрујемо наше ученике да носе „капе од једног метра“ како би били удаљени међусобно бар тај један метар – рекао је Хонг новинарима.

Учитељи су затражили од деце да направе капе са својим родитељима пре него што се врате у школу.

Од деце у овој школи затражено је да немају физичке контакте са својим вршњацима и да држе капе нетакнутима.

Иначе, ученици широм Кине вратили су се у школе, док земља истовремено попушта рестрикције на путовања како број активних случајева заразе корона вирусом постепено опада.

На десетине хиљада ученика у Шангају и Гуангџоу вратили су се у школе у понедељак, а у клупама су поново и матуранти средњих школа у Пекингу.

-Срећан сам, дуго нисам видео своје вршњаке. Недостајали су ми – рекао је 18-годишњи Ханг Хуан, ученик из Шангаја.

Све школе и универзитети у Кини морају да се држе строгих превентивних мера, укључујући дељење бесплатних маски за лице, дезинфекцију кампуса и постављање подручја за карантин.

Влада Гуангџоуа, који броји око 15 милиона становника, тестирала је сваког од 208.000 ученика на нуклеинске киселине пре него што се врате у школе.

Град Вухан, одакле је пандемија почела да се шири, тврди да је све своје пацијенте јуче пустио из болнице, што је значајан напредак за Кину на путу потпуног сузбијања болести.

Све школе у Шангају, са његових 24 милиона становника, морају усвојити нова, строга правила како би спречиле други талас пандемије.

Школске власти морају сваком ученику и наставнику да обезбеде једну маску дневно и дезинфиковати кантину, спаваонице, учионице и купатила.

-Школе такође морају да уграде опрему са инфрацрвеним термометрима који пазе на температуре ученика који улазе у објекат, ако у кампусу има више од 100 ученика – рекао је званичник Образовне комисије општине Шангај Лу Ђинг.

Ученици Пекинга, који има преко 21 милион становника, морају да мере температуру на улазу у школу. Такође, према Министарству образовања, ученици морају да имају “зелени” здравствени код на апликацији која рачуна појединачни ризик од инфекције.

Кинески лист “Пиплс дејли” је пренео да је скоро 50.000 ученика последње године средње школе наставило са својим животима у кампусима у понедељак, у 254 школе у престоници.

Оставите Коментар