Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио седморицу оптужених да су са НН лицима, после митинга „Косово је Србија“ 2008. године у Београду, камењем гађали америчку амбасаду, у којој је потом избио пожар, а један младић изгорео.

Овом одлуком која је данас објављена на сајту суда, преиначена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом су четворица оптужених – Дејан Вучковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас били осуђени на условне казне затвора од по пет и шест месеци, са роком провере од две године.

Другој троијици оптужених, Ђорђу Томину, Николи Косановићу и Филипу Бацковићу, потврђена је првостепена ослобађајућа првостепена пресуда из новембра 2017. године.

Сви су ослобођени оптужбе за кривично дело „тешко дело против опште сигурности“, јер тужилаштво није доказало своје тврдње из оптужнице.

Они су били оптужени да су појединачно гађали каменицама амбасаду САД са више НН лица и разбили прозоре на згради у коју су после убачене бакље, услед чега је дошло до пожара у којем је страдао Зоран Вујовић, који је том приликом упао у зграду амбасаде.

У образложењу одлуке Апелационог суда се наводи да се у радњама окривљених које су описане у оптужници, „не може се утврдити постојање узрочне везе везано за изазивање опасности за живот и тело људи или имовину већег обима, као ни наступање теже последице у виду смрти једног лица“.

„С обзиром на то да Тужилаштво у вези са напред наведеним није понудило доказе, то се не може прихватити став да бацање каменица на зграду амбасаде може да изазове пожар“, децидан је Апелациони суд.

Тај суд подсећа да се окривљенима ставља на терет да су сваки понаособ бацали каменице, малолетни А.А, шипком лупао по прозору амбасаде, док су остали саизвршиоци – друга НН лица различитим предметима – каменицама, летвама и другим гадали зграду амбасаде.

„Дакле, диспозитивом оптужног акта окривљенима није стављено на терет да су бацали упаљене бакље на амбасаду, већ да су то радила друга Н.Н. лица. При томе, тужилаштво није пружило доказе о томе да су окривљени критичном приликом поступали по претходном договору као саизвршиоци, те да су заједничким радњама са мал. А.А. и другим Н.Н. саизвршиоцима извршили ово кривицно дело, већ напротив, стављено им је на терет да су сваки од окривљених, понаособ, бацали каменице“, напоменуо је Апелациони суд.

Штета на амбасади САД према службеној ноти те амбасаде износи износи укупно око 900.000 долара, али она није тражила одштету.

За гађање каменицама амбасада Немачке и Хрватске истог дана, ови окривљени нису били оптужени.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга „Косово је Србија“, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају 2017. године оптужницу против пет полицијских службеника које терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Ту оптужницу Виши суд није прихватио и вратио је у јануару 2018. године тужилаштву на допуну.