Санкције због куповине руског оружја прописане су законом и врло су озбиљне, али су усмерене на Русију, а не на било коју другу земљу, па ни на Србију, пише бриселски „Њу Јуроп“, часопис који се дистрибуира у свим телима ЕУ.

Магазин подсећа да је високи званичник Стејт департмента Томас Зарзецки боравио у Београду, где је са српским званичницима разговарао о куповини софистицираних противваздухопловних ракетних система од Русије.

Зарзецки руководи Радном групом 231 америчког Стејт департмента, задуженом за примену санкција према руском безбедносном сектору и онима који с њим сарађују.

  • Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција је врло озбиљан када су овакве ствари у питању – каже високи западни дипломата за „Њу Јуроп“.
  • Овде је реч о Русији, а не о Србији – рекао је други званичник.

Високи званичник америчке администрације истиче за „Њу Јуроп“ да су санкције усмерене на Русију, а не на било кога другог, и да им није циљ да наруше одбрамбене способности партнера САД.

  • Примена је прописана законом и разговоре водимо да бисмо помогли земљама да препознају којим би трансакцијама ризиковале да им буду уведене санкције пре него што се то деси. Санкције су озбиљне и имају пуну подршку Конгреса – навео је тај званичник.

„Њу Јуроп“ подсећа да је у центру пажње куповина противваздухопловног система „Панцир“, који је први пут приказан током заједничке српско-руске војне вежбе која је крајем октобра одржана у Београду.

Уз „Панцир“ је неочекивано распоређен и руски противваздухопловни ракетни систем дугог домета С-400, што је био први пут да Русија изнесе тај систем изван територије својих савезника, наводи се у тексту.

Према писању магазина, многи верују да је тај потез био намерна провокација усмерена ка НАТО-у.

  • Изгледа да Руси нису питали домаћина, Србију. Пре ће бити да су им рекли да С-400 долази – рекао је за „Њу Јуроп“ дипломата задужен за безбедносна питања, говорећи о противваздухопловном систему треће генерације, који је био у првом плану неспоразума између НАТО-а и чланице тог савеза, Турске, због одлуке те земље да купи руско оружје.
  • Поред тога, чињеница да је С-400 распоређен у Србији значи да је земља-чланица НАТО-а морала да допусти транзит, што је и учинила. То је и игнорисање Алијансе – додао је дипломата у изјави за магазин.

Оставите Коментар