На конгресу Савеза добровољаца Донбаса (СДД) у Москви разговарали су о обновљеном сукобу у Нагорно-Карабаху, као и потреби да у њему учествују руски добровољци.

Како је изјавио председник СДД Александар Бородај, сукоб у Нагорно-Карабаху је од велике геополитичке важности за Русију, која се историјски супротстављала турском утицају у региону. Међутим, на конгресу је одлучено да је учешће руских добровољаца у рату у Карбаху преурањено.

Према речима Бородаја, стотине добровољаца се недавно обратило руководству организације, које занима питање: да ли је вредно ићи у Карабах.

С тим у вези, руководство СДД одлучило је да формулише званичан став о потреби да добровољци иду у рат у Нагорно-Карабаху.

Бородај је подсетио да су Јермени као хришћански народ дуго били главни ослонац Русије у Закавказју.

  • А ако се Русија схвати као велика регионална сила, онда је дужна да брани своје геополитичке интересе који су стотинама година били повезани са Јерменијом и јерменским народом – рекао је Бородај.

Поред тога, лидер организације је забележио вековни стратешки и геополитички интерес Русије за Јерменију, као и недостатак независности Азербејџана као државе, која је де факто сателит Турске, која је током историје била у сукобу са Русијом.

  • Русија се није борила ни са једном земљом на свету више него са Турском. Стога је историја односа са Турском и Азербејџаном прилично једнозначна. Према томе, став СДД-а је недвосмислен. Али ово није подршка Јерменима као таквима, већ подршка руским интересима у региону – рекао је Бородај.

Истовремено је нагласио неке акције јерменских власти, које у последње време теже „независности од Русије“, а Бородај је јерменског премијера Никола Пашињана назвао америчким агентом.

Дакле, с обзиром на политичку ситуацију у Јерменији, руководство СДД верује да у овом тренутку руски добровољци не би требало да иду у одбрану Карабаха.

  • Док Никол Пашињан седи у Јерменији, док доноси законе – пре само неколико дана донесен је закон о кривичној одговорности за плаћеничке активности – врло је проблематично отићи тамо да се борите за Нагорно-Карабах – рекао је шеф Савеза добровољаца Донбаса.
  • Жао ми је због оних који сада тамо у Карабаху умиру због политичких околности. Они требају и желе да помогну – пре свега зато што је то у интересу Русије. Али услови, благо речено, нису још сазрели. Када схватимо да су створени услови, тада ће постојати тим. У међувремену, молим све руске добровољце да остану на својим местима, сачекају и припреме се – закључио је Бородај.

Оставите Коментар