Оружане снаге Руске Федерације настављају операције у Украјини које су започеле 24. фебруара. Вечерњи брифинг о стању на фронту у Украјини дао је генерал-мајор Игор Kонашенков.

Он је рекао да су ујутро 15. априла, руске оружане снаге спречиле су покушај кијевског режима да погоди ХЕ Kаховскаја.

Овај критични објекат обезбеђује регулисање тока реке Дњепар, снабдевање електричном енергијом Херсонске области, као и водоснабдевање пољопривредних региона јужне Украјине и северних региона Kрима.

Око 7 сати ујутро по московском времену, дивизија украјинске 19. одвојене ракетне бригаде напала је хидроелектрану Kаховска са две тактичке ракете Точка-У.

– Уништење бране хидроелектране Kаховскаја ударом требало је да доведе до неконтролисаног испуштања воде Дњепра и да изазове поплаве многих насеља у Херсонској области, заједно са људима, како би се спутавале акције руске оружане снаге – казао је Kонашенков.

Обе ракете су, како је саопштио генерал, оборене у ваздух од стране руских система ПВО. Фрагменти једног од њих пали су на село Новаја Kаховка, у области Херсон. Оштећене су зграде и вртић.

– Повређена су жена и дете, којима су руски војници указали прву помоћ на лицу места. Сада су пребачени у болницу – казао је Kонашенков.

Он је саопштио и да је током дана, 10 непријатељских циљева гађано је високо прецизним ваздушним ракетама.

У извештају се наводи да су погођена – у насељима Барвенково, Kраматорск и Лисичанск, три рејона концентрације јединица 81. и 93. одвојене механизоване бригаде украјинских трупа; У насељима Повстанскоје у Одеској области и Новоелизаветовка, два места концентрације украјинске војне технике и наоружања; У областима насеља Парутино и Николајев, складишта ракетног и артиљеријског наоружања; У Јасенову и Срибном, пунктови размештања националистичких формација.

– Ракетне трупе и артиљерија погодиле су 217 војних објеката Украјине, укључујући 15 командних места украјинских трупа, као и 201 упориште и подручја концентрације непријатељске људства – казао је Kонашенков.

Он је додао и да је Оперативно-тактичка авијација уништила током дана шест украјинских војних објеката. Међу њима – артиљеријску батерију, две инсталације вишецевних ракетних система, два складишта ракетног и артиљеријског наоружања и три зоне концентрације људства и украјинске војне опреме.

– Руски ПВО системи оборили су украјинску беспилотну летелицу Ту-143 „Реис“ у близини насеља Октјабрски – казао је Kонашенков.

Укупно, од почетка специјалне војне операције, украјинска војска изгубила је: 132 авиона, 105 хеликоптера, 245 противваздушних ракетних система, 457 беспилотних летелица, 2.224 тенка и друга борбена оклопна возила, 251 вишецевни бацач ракета, 971 комада пољске артиљерије и минобацача, као и 2.123 јединице специјалних војних возила.

Оставите Коментар