Председник Србије Александар Вучић за руске медије је изјавио да се став Србије по питању Косова није променио после потписивања споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону.

  • Што се тиче става Србије, он је остао непромењен – одговорио је Вучић на питање новинара.

Вучић је нагласио да се ради искључиво о економској нормализацији.

  • Тамо не постоји ниједан политички моменат – прецизирао је он.

Председник Србије истакао да није нарочито оптимистичан у погледу решавања политичких питања.

  • Очигледно је да нам предстоји веома дуга, тешка, рекао бих, чак и болна потрага за компромисом, ако је то уопште могуће – закључио је Вучић.

Вучић је такође скренуо пажњу на то да Србија није потписала документ у којем Израел признаје Косово, а Косово Израел.

  • Ово је разлика између српске и албанске верзије докумената који су потписани. Нисмо потписали трилатерални документ – рекао је он.

Вучић и премијер такозваног Косова Авдулах Хоти потписали су 4. септембра споразум о нормализацији економских односа уз посредовање америчког председника Доналда Трампа у Белој кући. Према извештајима медија, споразум, између осталог, предвиђа инвестиције од 13 милијарди долара у заједничке пројекте, укључујући инфраструктуру.

Србија неће ући у НАТО

Вучић је додао да ће Србија штитити своју територију без придруживања било којим војним структурама.

  • Србија никада неће ући у НАТО, нити било коју другу војну структуру. Биће независна, самостална, слободна држава која се придржава политике војне неутралности – рекао је он.
  • Већ осам година – желео бих то да кажем целој руској јавности – слушам разговоре о томе да би Вучић желео да Србију укључи у НАТО, да је издајник који само покушава да искористи тренутак да то учини. Сви велики пријатељи Русије завршили су у НАТО-у, осим издајника Вучића – додао је председник.

Без санкција Русији

Србија никада неће увести санкције против Русије, чак и у случају притиска на Београд, додао је Вучић.

  • Србија није уводила и никада неће уводити санкције Русији. Упркос чињеници да смо били под притиском и вероватно ћемо бити под притиском, и налазимо се на европском путу, али ћемо задржати своју став и нећемо кварити односе са Русијом – закључио је он.

Оставите Коментар