Ехо хаоса у Авганистану, који је пао у руке талибана након повлачења америчке војске, изазвао је напетост на другој неуралгичној геополитичкој тачки – у Тајванском мореузу.

Кина је јуче извела јуришне маневре близу „одметнутог острва”, које сматра својом територијом, како је саопштено, као одговор на спољно мешање и провокације. Власти у Тајпеју одмах су одговориле да није могућ авганистански сценарио.

Премијер Су Ценг Чанг поручио је да Тајван у случају кинеског напада не може да задеси судбина слична Авганистану, као и да, ако у земљи влада унутрашњи хаос, никаква спољна помоћ неће бити довољна.

„Оно што се догодило у Авганистану показало је да, ако је земља у унутрашњем хаосу – никаква помоћ споља неће направити разлику, а Тајван мора да верује у своју земљу и да може да се одбрани”, поручио је Су, упозоривши да се „стране силе” које желе да нападну Тајван не заваравају, преноси Ројтерс.

У кратком саопштењу кинеске војске потврђено је да су ратни бродови, противподморнички и борбени авиони послати у близину Тајвана да изведу здружене нападе и друге вежбе које ће изводити борбене јединице. У образложењу је наведено да су се САД и Тајван више пута договарали у провокацијама и слали озбиљне и погрешне сигнале, којима се нарушава кинески суверенитет и озбиљно подривају мир и стабилност у Тајванском мореузу, као и да је вежба одговор на спољно мешање и провокације тајванских снага које се залажу за независност.

Није нaведено који је конкретан случај изазвао овакву реакцију Пекинга, иако су раније овог месеца САД одобриле нови пакет продаје оружја Тајвану вредан око 750 милиона долара, али сасвим је јасно да има везе с дешавањима у Авганистану. Експресни улазак талибана у Кабул, који је осрамотио америчку војску, кинески државни медији су искористили да са подсмехом поруче Тајвану да му САД неће притећи у помоћ ако га Пекинг нападне.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Након пада режима у Кабулу тајванске власти сигурно дрхте. Не очекујте да ће вас САД заштитити”, написао је у Ху Сиђин, уредник пекиншког таблоида „Глобал тајмс”.

Ху је препоручио званичницима Тајпеја да што пре тихо поштом наруче црвену заставу с пет звездица (застава НР Кине). Како каже, биће им од користи кад се једног дана предају Кинеској народноослободилачкој армији.

„Глобал тајмс” пише да је ситуација на Тајвану слична оној у Авганистану, јер се у великој мери ослања на заштиту САД.

„Према ономе што се догодило у Авганистану, у Тајпеју би требало да схвате да ће се након што рат избије у мореузу одбрана острва срушити за неколико сати, а америчка војска им неће доћи у помоћ”, пише овај лист, који излази под покровитељством Комунистичке партије Кине.

САД немају званичне дипломатске односе с Тајваном и везе одржавају преко Америчког института у Тајпеју, који у ствари обавља послове амбасаде. У априлу је Бајденова администрација послала незваничну делегацију на ово острво, на којем живи 24 милиона људи. Си-Ен-Ен каже да је Вашингтон тиме послао важан сигнал да је посвећен Тајвану и његовој демократији.

Иако САД, које су само 2020. године Тајвану продале оружје у вредности већој од пет милијарди долара, немају трупе стациониране на острву, јучерашњи твит републиканског сенатора из Тексаса Џона Корнина изазвао је нову провокацију и медијску претњу Пекинга.

„Амерички сенатор Џон Корнин је у запањујућој изјави рекао да САД имају чак 30.000 војника стационираних на Тајвану – више него у Јужној Кореји, где их је 28.000. Ако је то тачно, кинеска влада и кинески народ то никада неће прихватити. Кина би због тога требало одмах да примени Закон против отцепљења, уништи и протера америчке трупе из Тајвана војним средствима и истовремено силом уједини острво с матицом”, пише „Глобал тајмс”.

Неименовани кинески експерт, како преноси лист, сматра да је Корнин, који је члан Сенатског комитета за обавештајне послове, намерно објавио овакав твит како би тестирао реакцију Пекинга на могуће америчко војно присуство на Тајвану.

Миленко Пешић

Оставите Коментар