“Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ”, рекао је пре 20. година Грк Маринос Рицудис, капетан брода грчке ратне морнарице и то у време НАТО бомбардовања.

Он се тада оглушио о наређење и вратио брод у луку, а тиме је почела и његова лична животна агонија.

Грчка је током бомбардовања била део НАТО алијансе, али из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима, међутим грчка морнарица је добила наређење да уплови у Јадран.

Са друге стране, ту је био Маринос, који се супротставио наређењима, и тада као капетан брода “Темистоклис” и потпоручник ратне морнарице, одбио је наређење да учествује у бомбардовању Југославије и уместо да крене на наш народ, вратио је брод назад у луку.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Када су му први пут из Србије понудили да му буде додељен орден, капетан је одбио и рекао да он није урадио ништа толико велико, као и да он није био храбар, “храбар је био ваш народ који је против свих водио борбу без икаквих шанси.”

Ипак, у јануару прошле године му је свети архијерејски синод СПЦ доделио орден светог цара Константина, “због његове жртвене љубави према братском српском народу, одбијајући да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године.

Тада се Маринос на свом Фејсбук профилу обратио својој српској браћи овим речима:

“У Србији су ми многи рекли да ми је народ захвалан на свему. Нисам у стању да схватим о чему се ради, нити да искажем своја осећања, али сам свестан чињенице да ми је ово највеће признање које сам икада добио. Нема сумње да је ово признање једно од највећих које свака духовна особа може да добије. Нисам ни сањао да ћу ово једном добити, признање од целе нације православне традиције и храбре прошлости. Србија нису само људи и зграде већ и свеци, краљеви, свети манастири, застава, борбе без икаквих шанси, храбри војници који су гинули током борби, култура, литература и све у њиховој цивилизацији”, написао је грчки капетан.

Подсетимо, бомбардовање Србије трајало је 77 дана, погинуло је најмање 2.500 људи, а процењено је да је материјална штета између 30 и чак 100 милијарди долара.

Leave a Reply