Масакр стотину цивила у Буркини Фасо. Оружани сукоб с нигеријском војском у прашуми Сембиса на граници с Камеруном. Ликвидација противника у провинцији Киву на северу ДР Конга. Одмазда на југу Малија и ескалација напада на северу Мозамбика.

Две године од пораза у Ираку и Сирији, Исламска држава и њени локални симпатизери у Африци упадљиво јачају дејства, освајају територије, растерују локални живаљ и прете енергетским мегапројектима. Тим поводом међународна коалиција за борбу против ИД, коју чини 77 држава и пет организација, окупила се у понедељак у Риму, први пут после двогодишње паузе.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо и његов амерички колега Ентони Блинкен најавили су на скупу у Риму спремност Коалиције за борбу против ИД да прошири дејства изван Блиског и Средњег истока.

„Пораст дејстава ИД у Африци је алармантан. Коалиција мора појачати акције и проширити поља на којима делујемо. Уз подршку САД и многих других партнера предлажем оснивање Радне групе за Африку да идентификује и заустави терористичке претње ИД на том континенту”, истакао је Ди Мајо.

Шеф америчке дипломатије истакао је „снажну подршку иницијативи Италије да Коалиција против ИД (Даеш) усредсреди своју експертизу на Африку и настави будно да прати збивања у Сирији и Ираку”, пренео је Ројтерс.

Један од кључних повода за први искорак коалиције у Африку била је спектакуларна четвородневна опсада градића Палма (70.000 становника) на крајњем северу Мозамбика крајем марта, уз потоње брзо повлачење француског „Тотала” из највеће стране инвестиције у Африци.

После свега, Европска унија и регионална групација САДЦ већ су најавиле војну акцију у сиромашној афричкој држави баснословних гасних ресурса (процена у Ситију је око 125 билиона кубних стопа).

Током поменуте опсаде добро наоружани припадници локалне групе џихадиста Ахлу-Суна вал-Џама (у савезу с ИД-ом од 2019), држали су 36 сати у заточеништву око 200 странаца у луксузном хотелу „Амарула лоџ” код Палме, међу њима и запослене у „Тоталу”. На крају су некима од њих, белцима, одсекли главе. Мозамбичка војска (коју тренутно обучавају америчке и португалске специјалне јединице) успела је некако да оконча најдрскији досадашњи напад Ахлу-Суна вал-Џаме, али је штета остала немерљива. Најмање 10.000 становника Палме насилно је заувек напустило место, не успевши да пређе у суседну Танзанију, пошто је Дар ес Салам затворио границу.

Истовремено, „Тотал” је објавио „форс мажур” (околности изазване вишом силом) и евакуисао све раднике са оближњег полуострва Афинжи, где припрема поморски ЛНГ терминал вредан 20 милијарди долара. Одлазак „Тотала”, с неизвесним датумом повратка, нагнао је подсахарску групацију САДЦ да након извесног „обарања руку” с неодлучним председником Мозамбика Филипеом Нјусијаом, најави да ће у борбу против џихадиста у провинцију Кабо Делгадо послати 3.000 припадника копнених и поморских снага држава у региону.

Ширење акције Ахлу-Суна вал-Џама (након лањског вишедневног освајања места Мосимбоа да Праја) узнемирило је и Португалију, бившег колонијалног управника Мозамбика, као и Европску унију.

„Хуманитарна и безбедносна ситуација у провинцији Кабо Делгадо се погоршава. На захтев владе Мозамбика, ЕУ финишира планове за војну мисију у тој земљи, укључујући и обуку пробраних родова армије”, најавио је у понедељак Ђузеп Борељ, шеф дипломатије ЕУ.

Португалски министар иностраних послова Аугусто Сантос Силва најавио је да би коначни договор о слању (непрецизираног) контингента ЕУ у Мозамбик могао бити постигнут 12. јула, на седници шефова дипломатија чланица уније. Иначе, предлог Рима за нови ангажман Коалиције против ИД, овог пута у Африци, имао је деликатан тајминг. Наиме, истог дана кад је Ди Мајо истакао предлог о радној групи за Африку, италијански енергетски џин ЕНИ објавио је да његов ЛНГ пројекат у провинцији Кабо Делгадо (трећи води амерички „Ексон мобајл”) није угрожен дејствима локалних џихадиста и да ће прве испоруке течног гаса одатле кренути 2022. године.

Тања Вујић

Оставите Коментар