Председник Србије Александар Вучић истакао је, у интервјуу америчком часопису „Форин полиси“, да се нада да ће Приштина укинути таксе, да ће се то десити на притисак САД, и да ће бити настављен дијалог са циљем потраге за могућим решењем.

 • Надам се да ће повући таксе и то ће се десити због притиска САД. Без тога никада их не би укинули. Сматрам да је најважније да успоставимо, као што смо разговарали са америчком страном, летове између Београда и Приштине и фокусирамо се на све што смо већ постигли кроз преговарачки процес под покровитељством ЕУ. Не видим како ће се окончати читав процес, како ће изгледати могући коначни договор који би неко могао да нам предложи. Радујем се успостављању бољих економских веза, када ћемо почети боље да се разумемо. И потребан нам је дијалог да бисмо то постигли. Треба нам још разговора – објаснио је Вучић.

Упитан да ли би могао замислити престанак лобирања за повлачење признања, ако Приштина укине таксе, Вучић је рекао да „не можете бити награђени ако намећете таксе Србији“.

 • Не можете бити награђени да кажете „а сада су нам потребни неки уступци са ваше стране“. Неопходно је да се вратимо на оне позиције које су биле пре такси. Мислим да је то веома логично. Разумем потребу за реалним дијалогом и разумем потребу за решењем проблема, што за мене није лако рећи, јер ако питате већину грађана Србије они би преферирали замрзнути конфликт. Ја не припадам тој великој већини – поручио је Вучић.

Упитан шта би било решење за ситуацију са Косовом, које би било прихватљиво за обе стране и које би могло да се прода српској јавности, Вучић је казао да је неопходно наставити са дијалогом и свим потребним покушајима да се нађе компромис.

 • И још једном, не знам како би то могло изгледати, али то се мора учинити на начин који би био пораз за обе стране, како би то била мала победа за обе стране. Обе стране би требало да добију гаранције за много бољу, много бољу будућност – поручио је он.

Говорећи о изасланику председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела рекао је да се ради о човеку са великом енергијом, са великим радним ентузијазмом, и да није средо до сада много таквих људи.

На констатацију да се ЕУ суочила са критикама експерата и бивших европских званичника због тога што се нису довољно фокусирали на Западни Балкан, Вучић је рекао да је потпуно посвећен да заједно с њима ради на проналажењу могућег решења, што неће бити лако достижно.

Нагласио је да би западни партнери требало да раде заједно у свему овоме, да не може бити два преговарачка процеса, један са Хашимом Тачијем у Вашингтону и други са Аљбином Куртијем у Бриселу.

 • Зар не ? Не знате са ким да разговарате – подвукао је он.

Упитан да ли је на недавној Минхенској безбедносној конференцији срео Тачија и Куртија, Вучић је казао да их је видео обојицу, али да није било праве дискусије.

 • То је био јавни састанак и тада је Курти желео да каже нешто не само против мене, већ и против Тачија. А ја сам рекао: „У реду, ти си Хегел, најбољи филозоф света. Ти знаш све.“ И то је крај приче. Ништа добро, рационално и ништа што стварно помаже процесу – казао је он.

Вучић се, у интервјуу за „Форин полиси“, осврнуо и на разговор са државним секретаром САД Мајком Помпеом, којем је, како је пренео, рекао да нас с времена на време критикује Америка због куповине руског наоружања, оруђа и свега осталог, као и да му је казао у реду, желим да купим ваше оружје. Али не морам да слушам те приче „Зашто бисте узели ово и зашто не бисте узели то?“ Да ли желите да га продате или не? Да ли желите наш новац?

 • Тада сам први пут чуо „Ок, ми смо отворени за то“. А сада ћемо купити више оружја од Израела, у будућности и из САД и од Велике Британије. То је оно о чему сам пре два дана разговарао са британским премијером Борисом Џонсоном. Рекао сам му: „Да ли то желиш да продаш?“ Само да се престанете жалити сви ви. Само ме пусти да купим. Ако је то у реду, учинићемо то. То је то – казао је Вучић.

На додатно питање да ли му је Помпео наговестио да ће САД бити отворене за продају система наоружања Србији, Вучић је одговорио да је рекао да мисле да се ради о економији у нашем региону, да ће повећати улагања у нашем региону, на чему му је дубоко захвалан.

 • Али кад смо дошли до тога, рекао сам му: „Али увек имате нешто против нас због руског наоружања и руског оружја. Ок, желимо да купимо твоје“. Рекао је: „У реду, разговараћемо о томе“ – пренео је председник Србије.

На питање како планира да уравнотежи однос са Русијом, ЕУ и САД, Вучић је рекао да се не ради о уравнотежењу.

 • Само да анализирамо нашу ситуацију, ми имамо проблем Косова. Ко до сада није признао Косово? Да ли нам је потребна њихова подршка током преговарачког процеса са Приштином, у Савету безбедности Уједињених нација? Да. И даље мислим да је неизбежно да смо на путу ка ЕУ, и то је оно што кажем чак и руском председнику Владимиру Путину на заједничкој конференцији за штампу. Сваки пут када одем тамо кажем „У реду, имамо сјајан однос, али као и увек морам нагласити да је Србија на путу ка ЕУ и да ће наставити на том свом путу“. И то је то. Имамо 40 процената већу трговинску размену са Немачком него са Русијом – подсетио је он.

Вучић је рекао да је исто и са Кином, указавши да је Унија недавно почела да Србију пита много о Кини, кинеским инвеститорима, кинеским улагањима.

 • Међутим та улагања су „кикирики“ у поређењу са вашим нивоом сарадње са Кином. Ваш трговински промет са Кином је 1.000 пута већи од нашег. Или је у реду ако то учините ви и забрањено је ако то исто учинимо ми, само хиљаду пута мање? А на та питања нема одговора – додао је Вучић.

На констатацију да је Србија четврти највећи прималац кинеских инвестиција у Европи, што је, наводно, такође главна брига америчке администрације, посебно лагање компаније Хуавеј, и питање да ли су га америчке власти на то упозориле током посете, рекао је „не на тај начин“.

 • Имао сам добре разговоре у Вашингтону. Али о томе сам чуо више од Европљана, посебно о Кини. Не више о Русији. Главни фокус постаје све више и више Кина, то сам приметио. Урадићемо све на отворен и транспарентан начин везано за 5Г мрежу. Али цела Европа сарађује са Хуавеијем. Почевши од Велике Британије, настављајући са Немачком и свим осталима. Али разговарао сам с Ериксоновим људима, разговарао с Нокиа корисницима, а разговарали смо и с Хуавеијем који имају врло отворен и транспарентан поступак, тендерску процедуру. Само ми реците шта бисте учинили да сте на мом месту? – упитао је председник Србије.

Указао је на железару у Смедереву, рекавши да је „УС Стил“ преузео компанију за један долар, а да је од тада 5.200 људи остало без посла, након чега нам нико није хтео помоћи.

Казао је да је затим молио предшедника Кине Си Ðипинга да нас подржи, и помогао је.

 • Да ли стварно желите да поткопавам то што су учинили? Не, не могу. Ви би исто урадили. И зато сам рекао нашим америчким пријатељима да желимо да појачамо нашу сарадњу. Желели бисмо да видимо више америчког ангажовања и више улагања у нашем региону – додао је он.

Везано за блокаду Француске почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и шта би отварање преговора са тим земљама значило за Србију Вучић је рекао да би се Србија томе радовала, јер су то наши пријатељи, којима желимо све најбоље.

 • Желели би и да видимо праве планове за Србију и Црну Гору после тога – поручио је он.

На питање како би рангирање Србије, на листи „Фридом хауса“ са слободне на делимично слободну и забринутост „Репортера без граница“ због напада на медије, могло да утиче на процес придруживања ЕУ, Вучић је указао да је то нанело штету имиџу Србије, али да је у међувремену много тога урађено.

 • Догодио се напад који је организовао један председник општине на једног човека. Ми смо ухапсили локалног функционера и суди му се. Од тада није било већих физичких напада. Даље смо урадили све што је ЕУ тражила од нас. Зато кажем да ћемо побољшати наше рангирање ове године – подвукао је он.

Упитан шта је тражено од Србије, одговорио је да је тражена медијска стратегија, пуно прописа, што је влада урадила.

На констатацију да су неке од невладиних организација које прате слободу штампе окривиле владу за појачани притисак на новинаре, Вучић је затражио да му се наведе конкретан пример.

С тим у вези је новинар „Форин полисија“ навео пример новинара Н1, за којег Репортери без граница тврде да је био мета незапамћене хајке коју су водили савезници председника и провладини медији.

 • Не. Он је напао мене, а ја сам био веома пристојан, нисам му рекао ни једну једину реч, само сам показао да не говори истину. Молим вас, можете пронаћи тај видео. Ако то нисмо знали – ако је то нешто што сам погрешио, пошаљите ми текстуалну поруку: „Учинили сте нешто погрешно против тог момка – казао је Вучић.

Оставите Коментар