Прогноза Била Гејтса, оснивача Мајкрософта, каже да ће бити мање преминулих него што се очекује од вируса корона у САД.

Гејтс, који је још 2015. године упозоравао да би могло да дође до светске пандемије, сада каже да је ширење вируса корона по целом свету „сценарио из ноћне море“, али и прогнозира да би биланс преминулих могао да буде далеко мањи него што је најавио председник САД Доналд Трамп, који је рекао како очекује између 100.000 и 240.000 преминулих у наредна два месеца, објавио је Фокс њуз.

„Ако спроведемо друштвено дистанцирање како треба, могли бисмо да изађемо из овога са много мање преминулих него што је очекивано“, рекао је Гејтс.

Он је додао да су мере које су нарушиле свакодневни живот људи морале да буду спроведене како би се пандемија обуздала и како последице не би биле још горе.

„Ово је сценарио из ноћне море, јер респираторне инфекције које се преносе са човека на човека могу да расту експоненцијално. Да смо наставили нормално да идемо на посао, да путујемо као до сада, крива заражених не би се смирила док већина људи не би била заражена, због чега би многима било потребно болничко лечење, уз много, много преминулих“, рекао је Гејтс.

Гејтс је недавно позвао на спровођење три важне мере у САД у борби против вируса корона: свеопшти карантин, више тестирања и истраживање вакцине.

Гејтс је још 2015. године упозоравао на могућност појаве пандемије каква се сада догађа. Оснивач „Мајкрософта“ сада каже да у протеклих пет година „није урађено ни пет одсто оног што је требало да буде урађено“.

Он је сада навео да пандемија вируса корона „није најгори могући сценарио, јер овај вирус нема смртност као неки други, као што су, на пример, велике богиње

„Ова пандемија јесте страшна, али ћемо доћи до вакцине. Чак и пре тога, ако будемо радили исправне ствари, моћи ћемо да отворимо добар део економије“, рекао је Гејтс.

Он је додао да пандемија вируса корона може да послужи као искуство да се припремимо за сличне које могу уследити, а могу бити и горе.

Оставите Коментар