Гана ће дефинитивно поново размотрити раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене косовске независности, изјавила је у Београду министарка иностраних послова и регионалних интеграција Гане Ширли Бочвеј.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са српским колегом Ивицом Дачићем, истакла да нема овлашћење да донесе одлуку о повлачењу признања, те додала да је разговарала са члановима своје Владе и да ће по повратку бити јасна у изношењу става по том питању.

„Знам да је одлука која је донета била препрека развоју наших односа. Али ми смо овде, нисмо отишли на Косово. Нико из наше Владе није посетио Косово“, истакла је она, уз подсећање да је одлуку о признању КиМ донела претходна Влада.

Дачић и Бочвејова су истакли да две земље желе да ревитализују своје односе.

„Бивша Југославија и Гана биле су једни од оснивача Покрета несврстаних. Односи су били бриљантни, Гана је била прва земља Африке која се изборила за своју независност пре 60 година. Ми ћемо следеће године обележити 60 година од успостављања дипломатских односа тадашње Југославије, садашње Србије и Гане. Председници две земље Тито и Крумах су били велики пријатељи. Поносни смо на нашу историју и сарадњу која датира из тог периода“, објаснио је Дачић.

Рекао је да две земље желе да ревитализују своје односе који су нарушени пре шест година одлуком Гане да призна Косово.

„Донели смо одлуку да ревитализујемо наше односе, да их поново доведемо на ниво на којем су били за време Тита и Крумаха и да се трудимо да буду још и бољи од тога“, нагласио је он.

Указао је да не мисли само на политичке односе, већ и економске, подсећајући да је трговинска размена две земље за време Југославије износила 80 милиона долара годишње, а да је прошле године износила свега 10 милиона евра.

Дачић је нагласио да постоји огроман потенцијал.

Пренео је да је председник Александар Вучић позвао у Србију свог колегу из Гане и да ће се радити на томе да се они сретну током Генералне скупштине УН.

Одлучено је и да се реактивирају мешовити комитети за сарадњу, који су имали последњу седницу 1998. године.

„Пријатељство треба неговати. Желимо да наши пријатељи буду сигурни да ће у нама имати поузданог партнера, који ће се руководити заједничким интересима“, рекао је он.

Подсетио је да је Србија донела одлуку 2010. да отвори Амбасаду у Гани, али да због догађаја у вези са признавањем Косова она није реализована.

„Не желимо да вршимо притисак, нити је главна тема око које причамо Косово. То је њихова одлука, а ми бисмо волели да још једном анализирају ситуацију која је сада много другачија, јер се трага за решењима и води дијалог. Волели бисмо да се преиспита одлука коју је донела претходна администрација“, истакао је он.

Са својом колегиницом је разговарао о томе да званични Београд стипендира 10 студената из Гане, који већ студирају у Србији, казао је Дачић.

„Са Ганом смо једини проблем имали у фудбалу, али пошто је наш човек био тренер то смо преболели“, нашалио се министар.

Бочвејова, која је са Дачићем потписала Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, посебно је похвалила топлу добродошлицу и рекла да Гана жели да поврати односе са својим пријатељима од раније.

Рекла је да Гана жели да има добре односе са Србијом, јер је сматра савезником, а уз то постоје бројне области за сарадњу у корист грађана две земље. Према њеним речима мапа пута за ревитализацију односа је постављена и уверена је да ништа неће моћи да спречи њену реализацију.

Извор: sputniknews.com

Оставите Коментар