Сви ми знамо да је Србија послије Косова постала османски вазал, да је Оливера постала Бајазитова жена. Знамо и да је Милица била главни покретач те идеје о вазалству. Зашто? Зашто би жена једног кнеза којег су Османлије убиле постала њихов вазал? Па, било је ту више разлога. Прво је требало осигурати будућност Лазаревића, Вук Бранковић је све више покушавао да преузме врховну власт и био је у договору са Мађарима, што видимо и из чињенице да је краљ Жигмунд још исте 1389. послао Николу Горјанског на преговоре код Вука.

Ти преговори су се тицали ствари које су на корист „наше (мађарске) и рашке земље“ што говори да је за Мађаре Вук већ био представник рашке земље тј. њен владар. 1389. умире и лазаревићки патријарх Спиридон, а на црквени трон се враћа патријарх Јефрем, особа која је имала блиске везе са Вуком Бранковићем и особа која је под сумњивим околностима сишла (или склоњена) са мјеста патријарха 1379.

И на крају, вјероватно и највећи проблем за Милицу: велики мађарски упад у Србију. У октобру 1389. велика мађарска војска са самим Жигмундом на челу прешла је Саву и продрла дубоко у Србију. Борач и Честин су пали. Милица је чак тражила уточиште у Дубровнику. Србија се није могла одупријети мађарском удару одмах након косовске погибије. Тек је уз османску помоћ 1390. Србија вратила изгубљене територије. Србија је 1389. била у лошој позицију.

Мађарска је била близу и спремна да нападне и можда чак и освоји Србију. Кнегиња Милица је изабрала оно за што је она мислила да је мање зло.

Да ли је изабрала добро, о томе се још увијек расправља.

Извор: Историја Срба