Страх од миграната, вакцине и 5Г мреже су неке од тема којима се баве организације и покрети радикално десног фронта – Екстремисти се играју са људским страховима у којима траже мотивацију и промоцију својих идеја, сматра социолог Владимир Вулетић.

У протеклих десетак дана у Француској и Аустрији забележени су терористички акти у којима су убијени цивили, а на десничарским друштвеним мрежама могло се прочитати да иза тога стоје мигранти, од којих су наводно неки прошли балканску руту преко Србије. Иако су ови наводи демантовани, у редовима српских десничара се само појачало осећање да се морају затворити границе за мигранте. Коментаришући ове спекулације, социолог Владимир Вулетић за „Политику” каже да терористички акти у западној Европи немају никакве везе са мигрантима и одбацује нагађања десничарских сајтова да је реч о људима који су прошли кроз Србију.

„То је очигледно једна вешта и повезана активност која је срачуната на дестабилизацију западних држава и, када се на то дода да је због пандемије ограничено кретање, долазимо до тога да је циљ ових напада појачавање страха. Несумњиво је да ће последице терористичких аката користити сви, пре свега десничарске групе и у нашој земљи које се противе мигрантима, али и они који ће на било који начин покушати да остваре неки бенефит. Страх који се шири на овај начин несумњиво ће дати ветар у леђа српским екстремистима”, истиче Вулетић.

Он наводи да право које поједине самоорганизоване групе дају себи да ограничавају слободу кретања мора бити врло оштро санкционисано, јер је држава једина која има право на монопол силе. Очекује да ће наше безбедносне службе водити рачуна да се слични терористички акти не догоде у Србији, али и да екстремисти не добију повод и прилику за некакве обрачуне, јер то подиже додатну тензију.

Мигранти, штетан утицај вакцине против вируса корона, које још ни нема на тржишту, Светска здравствена организација и погубан утицај 5Г мреже на људско здравље најзаступљеније су теме међу екстремно десничарским странкама и покретима у Србији. Економска криза која је без посла оставила на стотине милиона људи широм света и страх да ће рецесија захватити и нашу земљу погодно су тло за манипулативне групе које преко друштвених мрежа нуде инстант решења, оптужујући власт, али и опозицију да су део светске завере која има за циљ да уништи Србе и православље.

Екстремна десница је за протеклих шест месеци угрозила безбедност грађана тако што је почетком јула имала једну од водећих улога у организовању рушилачких демонстрација противећи се најављеним мерама за сузбијање пандемије. У Војводини и Београду ови покрети организују такозване народне патроле које су усмерене против миграната и избеглица у Србији. Упадају и праве инциденте на представама и изложбама. На мети је био и фестивал „Мирдита, добар дан”, а напади на Роме најчешће пролазe испод медијског радара.

О јачању ултрадесничарских покрета говорио је и председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије 11. маја, када је рекао да је веома уплашен и забринут, да то нема везе са СНС-ом или СзС, јер је уочљиво да страховито јачају ултрадесничарски, нескривено фашистички покрети у нашој земљи, са неким суманутим идејама. На озбиљност ситуације упозорио је поново пре двадесетак дана када је констатовао да истраживања јавног мњења показују да би сада неке партије и покрети који су против вакцинације, строгих мера због короне и миграната успели да освоје више од три одсто на изборима.

„На моје велико изненађење, у парламент би ушла Радуловићева странка уколико би наставио да се држи политике да је земља равна плоча, против вакцинације и короне. Има и других покрета који су остварили раст из мени нејасних разлога, и то 250 одсто. Признајем политичку реалност и с овим проблемом се морамо позабавити како бисмо смањили мржњу у народу”, рекао је Вучић.

Први озбиљни инцидент ове године забележен је последњег дана ванредног стања у Србији 6. маја, када је 20-годишњи Филип Р. својим аутомобилом упао у Прихватни центар за мигранте у Обреновцу, који је обезбеђивала Војска Србије. У директном преносу на друштвеним мрежама, изговарао је расистичке увреде на рачун миграната. Три дана касније екстремисти су продефиловали центром Београда, и то 9. маја, када је цео свет обележавао Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Тада је група која је бројала више од хиљаду људи, између осталог, скандирала „Напоље са мигрантима”, а у том протесном маршу чули су се повици против деловања 5Г интернет мреже, која је наводно узрок ширења ковида 19 и обавезног вакцинисања деце. Поворку је предводио бивши народни посланик Срђан Ного, што није било изненађење јер је управо он у једној емисији на „Јутјубу” констатовао да, ако је премијерка Ана Брнабић потписала Даблински споразум с ЕУ о прихватању 1,2 милиона миграната у Србију, „треба да буде обешена истог часа на Теразијама, а поред ње и Александар Вучић”. Иако је председница владе објаснила да Србија не може да потпише Даблински споразум, с обзиром на то да није чланица ЕУ, Ного је ову изјаву поновио 17. марта ове године, оптуживши при том мигранте да су преносиоци вируса корона.

„Замислите колико миграната је заражено вирусом корона. И ми сад треба да пуштамо мигранте”, рекао је Ного.

Владимир Вулетић наводи да је реч о ирационалном погледу на стварност и одговору на савремену кризу који се тражи у фантастичним теоријама завере. Наводи да се екстремисти играју са људским страховима у којима траже мотивацију и промоцију својих екстремних идеја преко којих лако допиру до свих нивоа људске свести.

„Траже мобилизацију код свих људи који су уплашени ситуацијом која нас окружује и када је реч о пандемији, мигрантима и неким другим разлозима. Све то што се догађа на Западу и код нас је повезано са укупном ситуацијом, јер је подручје страхова идеално за промоцију различитих ирационалних идеја и мобилизацију људи који су генерално лабилнији. То је кључни изазов са којима ће се држава, али и целокупно друштво суочавати. Уколико држава то не успе да сузбије, онда ће се неминовно губити поверење у њу, па самим тим ће још више ће такве групе бујати у Србији”, каже Вулетић.

Да би се проблем са десним екстремизмом сузбио, неопходно је да државне институције људима објашњавају тачно шта се догађа, какви су планови и шта ће конкретно држава урадити у погледу миграната и пандемије. Такође, делује бизарно да се у 21. веку преко друштвених мрежа стварају групе које отворено заговарају уништавање мобилних антена, јер су 5Г мреже по њиховим тумачењима узрок свих недаћа.

„Екстремисти не нуде никаква решења, то су пароле и поруке које треба да мобилишу људе, који треба да буду против поретка, који треба да обезбеди сигурност људи. Реч је о онима којима овај поредак из неког разлога не одговара и реч је пре свега о врло образованим људима који свесно манипулишу лабилним људима који осећају егзистенцијалну несигурност”, закључује Владимир Вулетић.

Дејан Спаловић

Leave a Reply