Све досадашње анализе говоре да ће Демократска партија социјалиста на изборима 30. августа бити губитник и да неће имати потенцијал за формирање коалиције за нови мандат, чега су свесни и у штабу ДПС.

Зато се у предвечерје можда и судбоносног гласања за тродеценијски режим Мила Ђукановића, од Пљеваља па до Бара поново спроводе већ добро опробане мешетарске методе како би се актуелна номенклатура задржала у седлу.

Стратегија Милових социјалиста је да, по сваку цену, формирају Владу са мањинама, али и са Социјалдемократама Црне Горе Ивана Брајовића, чији је ДПС талац. Уколико СДЦГ не пређе цензус, апсолутни владар биће у незавидној ситуацији. Јер, да би Брајовићеви прескочили праг, неопходна им је помоћ ДПС, који тренутно није у позицији да део гласача уступи партнерима.

Према нашим информацијама, ДПС лоше стоји у Подгорици и Никшићу, који су главни резервоари гласова, па се очекује да ће прибећи прекрајању изборне воље по већ опробаном моделу куповине бирача, „бугарски воз“ (гласачу се даје попуњен листић, он га убацује у кутију, а нови папир износи следећем бирачу, што се понавља докле год има поткупљених људи), али и „увозом“ фантомских бирача са документима Црне Горе.

Најпогодније тло за махинације је у Рожајама и Плаву, који се ослањају на тзв. Косово, па се очекује да ће велики број Албанаца доћи у Црну Гору, пре или на сам дан избора, што је „шема“ која је примењивана на референдуму 2006. године. Такође, очекује се прилив и бошњачке дијаспоре, уз познате аранжмане – плаћене авионске карте и сличне погодности. Владајућој странци за малверзације логистику пружају Министарство унутрашњих послова, Агенција за националну безбедност, као и царина.

Незванично, у игри је чак око 80.000 фантомских бирача, али догађаји који се дешавају последњих месеци у Црној Гори и побуна народа кроз литије због усвајања закона који дискриминише СПЦ, и у штабу ДПС буде питање – да ли је сигуран глас, заиста сигуран.

Према неким проценама, чак 30.000 гласача ДПС који су се декларисали као Црногорци, подржало је СПЦ и Митрополију. Њихов однос према власти може да определи позив владике Амфилохија како да гласају 30. августа:

  • Они који сада воде Црну Гору у својој беспамети светосавље проглашавају за фашизам. Свети Сава је један од најпознатијих светитеља свеукупног хришћанства. Храмови његови су широм света подигнути. И тога Светога Саву ови сада сврставају међу фашисте. Можете да замислите каква је то беспамет и незнање. Неће Црногорци такве подржати, ако Бог да.

Мина за ДПС могу бити и дубоко разочарани бирачи који виде да се систем распада и да не функционише као раније. То се односи на тзв. војнике на терену. Њихова имена и фотографије објавили су медији у Црној Гори, што је код њих изазвало страх па су се пасивизирали у извођењу прљавих радњи. Иду логиком: објавили су моју као и слике чланова породице, шта ће бити ако се промени власт.

За гласовима је завапио и премијер Душко Марковић:

  • Поштована дијаспоро, Црна Гора је ваша држава. Добро дошли кући!

Један од лидера ДФ Небојша Медојевић, упозорио је да на изборима гласају само они који за то испуњавају услов – да живе у Црној Гори минимум две године пре датума избора.

  • Режим спрема довођење више хиљада Рома из Италије, Немачке и Холандије. Довешће их бродовима у луке Бар и Драч. За то су задужени државни функционер П. М. и активиста ДПС С.А. Знамо њихова пуна имена, као и преко којих агенција су купљене карте, знамо све о логистици. Роми који треба да дођу да гласају нису из Црне Горе – рекао је Медојевић.

Бирачки списак је такође црна тачка. Приликом његовог утврђивања уочено је да је најмање 4.000 дупло уписаних бирача, а међу њима има и политичара!

Политички аналитичар Игор Дамјановић, за „Новости“, каже да је последња изјава Марковића отворени позив на кршење члана 11 Закона о избору одборника и посланика.

  • Представници режима ни раније нису крили да подобна дијаспора супротно закону гласа. Међутим, ово је први пут да се од стране државног врха јавно позива да учествују на изборима. Ако попис и демографске податке Монстата, узмемо као репер за процену бирачког списка, онда не бисмо смели да имамо преко 440.000 регистрованих бирача, а има их за 100.000 више – 541.000 – објашњава Дамјановић, и додаје да посебно забрињава то што је у општинама уз границу са Албанијом и тзв. Косовом број регистрованих бирача већи чак и од укупног броја становника.

Такав случај је у Плаву (37 одсто више бирача него пунолетних становника), Петњици 35, Гусињу 25, Рожајама 20, Улцињу 18, Тузима 17, а овде више од 90 одсто гласова остварују ДПС и партнери.

ОПОЗИЦИЈА СПРЕМНИЈА НЕГО ИКАД

Стиче се утисак да је опозиција спремнија него икад, а има и људе у врху режима који прате ситуацију. Власт нападају у три колоне: коалицију „За будућност Црне Горе“ чине Народни покрет, Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и нестраначке личности, други тим чине Демократска Црна Гора, Демос, Партија пензионера и инвалида рада, Нова левица и Друштво за истраживање политике, а трећа групација окупљена је око Грађанског покрета УРА.

За 81 посланичко место у Скупштини бориће се и ДПС у коалицији са Либералном партијом, а такмиче се и две албанске и хрватске партије, СД, СДП, БС.

Упркос бројним малверзацијама које припрема, актуелни режим у Црној Гори могао би да доживи крах на изборима.

Е. В. Н.

Leave a Reply