Уџбеник енглеског језика за седми разред основне школе садржи укрштеницу чији је одговор забринуо родитеље.

„Make something die “ или на буквалном српском „Учинити да нешто умре“, а као одговор у укрштенци реч: „kill“ односно „убити“ – овакав задатак нашао се у радној свесци за седми разред основне школе који имају многи ђаци у Србији.

  • Не бих ја то ни приметила да ми једно вече моја ћерка није дошла са питањем: Мама, шта ја ту сад могу да напишем? – објашњава за „Блиц“ незадовољна мајка једне седмакиње и пита се како је баш од свих питања то морало бити постављено.

Она истиче да је тај уџбеник већ извесно време у продаји да свако дете које га користи на исти начин може доћи у ситуацију као и њена ћерка.

Издавач „Data status“ је на питање београдског листа одговоро да је уџбеник акредитован.

  • Радна свеска је одобрена од стране Министарства просвете, као и од Завода за образовање и васпитање. Прошао је све контроле и с те стране не видимо никакав проблем са постављеним питањем – наводе из „Data status-а“.

Они објашњавају и да да се радна свеска и уџбеник посматрају заједно те да је сам задатак био у вези са животињама и текстом о лососима који да би преживели морају да убијају друге животиње, те нема везе са људима, нити било чиме слично, а служи за вежбање синонима.

Чињеница је да су ђаци тог узраста кроз разне садржаје већ увелико упознати са појмом „убити“, али остаје питање да ли се то питање могло некако избећи.

Оставите Коментар