Весли Кларк и Мадлен Олбрајт хушкају на рат да би спречили поделу Косова. То раде како би заштитили личне интересе у милионском бизнису који су развили унутар лажне државе. У овом светлу, како наводе извори из дипломатских кругова, треба посматрати и речи Едите Тахири, која је Србији запретила ратом.

Тахиријева, бивша шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом, изјавила је јуче дословно да ће се „догодити рат уколико Србија не призна независност Косова“. Она је то рекла на скупу „Пут ка коначном споразуму Косова и Србије“ у Приштини и додала да „Косово и Србија нису две Немачке“. Према њеним речима, дијалог Београда и Приштине није прекинут због увођења такси на робу из централне Србије, већ зато што је „Косово било у опасности“.

Старе заслуге

Злокобне изјаве Тахиријеве треба схватити веома озбиљно, поручују саговорници из дипломатских кругова, јер ни издалека не треба помислити да их она говори у своје име. Напротив, њене позиције у Приштини су изузетно јаке, баш као и везе са појединим западним центрима и НАТО, а посебно са представницима бивше америчке администрације, такозване дубоке државе. Сигурно је стога да она није изабрана случајно да упути овако језиву претњу.

– Тахиријева је била једна од главних веза бившем НАТО команданту Веслију Кларку и некадашњој америчкој државној секретарки Мадлен Олбрајт када су развијали бизнис на Косову. Њима су Шиптари омогућили милионски вредне послове на име заслуга за бомбардовање 1999. године. Тај бизнис био би озбиљно угрожен уколико прође Трампов план о подели и зато су спремни на све како би га зауставили, па и на изазивање оружаних сукоба – објашњава саговорник дипломата.

Да је Весли Кларк повезан са две велике компаније које послују на Косову, јуче је обелоданила и Марија Захарова, портпаролка министарства спољних послова Русије. Она је поручила да би Кларк требало да објасни све о такозваном хонорару који је добио од Косова за отцепљивање покрајине од Србије.

– Кларк је део руководства канадске компаније за енергетику, управо оне која је добила од Приштине право за ископавање минералних сировина на скоро трећини територије Косова. Ради се, пре свега, о огромним резервама лигнита. Он је, такође, повезан са фирмом „Геоминерали“, која се бави извозом отпадног метала из покрајине – објаснила је Захарова и поручила да јавно мњење (а ту свакако можемо укључити и изјаву Тахиријеве) формирају људи који су директно повезани са финансијским и економским интересима у региону.

Откуд сад она?

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар Центра за друштвену стабилност, потврђује ова сазнања.

– То што се госпођа Тахири одједанпут појављује са веома запаљивим и претећим изјавама у којима Србима и Србији прети ратом указује на то да постоји шири план опструкције могућности за било какав договор Београда и Приштине, макар то подразумевало озбиљну ескалацију на терену. С тим у виду, јасно је да иза ње стоје неки далеко моћнији играчи чијим политичким, а сасвим могуће и пословним интересима, не одговара нормализација у односима између Срба и Албанаца на ширем плану. Сматрам да, упркос директним претњама бивше шефице преговарачког тима Приштине, српска страна мора остати привржена бриселском процесу као једином начину за решење проблема, али уз јасне и чврсте услове за наставак преговора.

Оставите Коментар