У НАПАДУ беспилотне леталице украјинских војних снага на Доњецку народну републику (ДНР) данас је погинуло дете, док је једна жена рањена.

Како је истакао представник Народне милиције ДНР, циљ напада је био насељени рејон у месту Александровско.

– У том моменту у дворишту се налазило двоје цивила. Услед злочиначких акција украјинских милитаната погинуло је дете рођено 2016. године, а једна жена је задобила повреде различите тежине. Она је пребачена у болницу где јој је пружена сва неопходна медицинска помоћ – прецизирао је он, јавља Спутњик.

Раније је представништво самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре саопштио да су украјинске снаге током протеклог дана шест пута нарушиле примирје, гађајући територију ЛНР. Војници Оружаних снага Украјине гађали су насеља из артиљеријског оруђа и минобацача. Подаци о жртвама нису саопштени.

У међувремену појавиле се слика цивилног ваздушног саобраћаја изнад Доњецка. Како за сада ствари стоје, све изгледа као да се цивилно ваздухопловство преусмерава да заобилази ову област што може дати назнаке да се ускоро очекује војни одговор Русије на на напад.

Оваква ситуација, како преноси „Ало“ је била 23. марта 1999. године на небу изнад Србије, баш на дан када су НАТО авиони започели агресију.

– Прва борбена послуга заузела је своја места и чекала даља наређења. Слика осматрачког радара показивала је ваздушну ситуацију у кругу од 250 километара. Нешто око 23 часа ваздушни простор над територијом бивше СФРЈ остао је без иједног цивилног авиона. Саобраћај свих оних који су прелетали Балкан устаљеним маршутама претворио се у видљиво густо “усмерени ток” кроз Мађарску, Румунију и Бугараску. Није било дилеме, почело је или ће ускоро почети! – записао је на почетку своје књиге “Пад ноћног сокола”, пуковник у пензији Славиша Голубовић.

Он је додао још један занимљив детаљ:

– Нада да ће нас густа магла, која је те ноћи обавијала обале Саве, бар мало заштитити, убрзо нас је напустила. Небо је постало кристално чисто. У ишчекивању најгорег дочекали смо јутро. У 6.10 били смо преведени у приправност број 3.

Тадашњи командант РВ и ПВО ВЈ генерал –пуковник Спасоје Смиљанић у својој књизи “Агресија НАТО, ратно ваздухопловоство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине” наводи да су обавештајни органи РВ и ПВО још 19. марта дали информацију команди да ће до агресије почети наредних дана.

Генерал Смиљанић наводи у књизи да је ваздушни саобраћај у коридорима изнад Мађарске, Румуније и Бугарске тог 24. марта 1999. и даље био веома жив, али да је између 17 и 18 часова дошло до постепеног смањивања ваздушног саобраћаја изнад ових земаља да би после 18 часова поптуно престао.

– Чисто и празно небо изнад југоситочне Европе, за лаика је било изненађење. Мени је било извесно да ускоро почиње агресија на шта сам упозорио групу за борбено командовање на привременом командном месту Конаде РВ и ПВО у згради Команде у Земуну и комнданте Корупуса РВ и ПВО – написао је генерал Смиљанић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар