ИРАН је подигао Црвену заставу одмазде над куполом џамије Џамкаран у светом шиитском граду Куму, што је једнако објави рата.

Шта је изазвало подизање Црвене заставе остаје нејасно. Последњи пут је Црвена застава била подигнута када је убијен чувени генерал Касем Сулејмани 2020. године.

Како пише „Волстрит џурнал“, Саудијска Арабија је предала Сједињеним Државама обавештајне податке о „неизбежном нападу“ Ирана на краљевство.

Сједињене Државе, Саудијска Арабија и низ других земаља у региону повећале су ниво борбене готовости својих оружаних снага, наводе извори.

Према писању америчког листа, саудијски званичници су саопштили да ће Иран, наводно, извршити напад и на Ербил у Ирачком Курдистану. Техеран то наводно чини „у покушају да скрене пажњу са унутрашњих протеста“, наводи се у чланку.

Заузврат, портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да је Вашингтон у сталном контакту са Ријадом у вези са претњама присутним у региону и спреман је да делује како би заштитио своје интересе и савезнике.

Оставите Коментар