Најреалније је да се нови случајеви оболевања од новог корона вируса у Србији појаве у већим градовима, попут Београда, Ниша и Новог Сада, кажу наши епидемиолози.

Први случај оболевања регистрован је у Суботици код Мађара И. Ђ. (43), предузетника из Бачке Тополе. Он се заразио док је боравио у Будимпешти код сестре, и по повратку у Србију, осетио је симптоме и сам се јавио лекарима.

На конференцији поводом првог потврђеног случаја у Србији, вршилац дужности начелника Јединице за заразне болести у Градском заводу за јавно здравље Београд примаријус др Предраг Кон, епидемиолог, рекао је да је очекивао да се, управо, први случај оболевања региструје у Београду, у којем очекује следеће.

  • Имамо ситуацију коју нисмо очекивали. Мислили смо да ће се десити у Београду. Али није тако. То значи да функционише систем. Истина, у овом конкретном случају, тај пацијент се сам јавио са тегобама. Посумњано је, без обзира на то што претходно није у Мађарској дијагностикован ЦОВИД-19 у његовим контактима, па је испитиван. После тога, предузето је све по нашим процедурама – рекао је Кон.

Он је навео да се сада може очекивати нови број оболелих у другим местима у Србији. Поготово у главном граду, који је најбројнији.

С обзиром на то да имамо корона вирус у Србији, према његовим речима, сада ће епидемиолошка служба бити далеко више ангажована, која треба да трасира све контакте са оболелим.

  • До детаља ће бити испитани људи који су били у контакту са првооболелим, и биће стављени под надзор, евентуално кућни карантин. Јако је важно да особе које су у карантину нису одговорне само себи већ и читавом друштву. Битно је схватати да такве особе не могу радити нити деца могу да иду у школу. Зато је битно нагласити здравственим радницима да се добро припреме за рад у изолацији, поготово коришћења заштитне опреме јер је, да подсетим, у епидемији САРС-а било оболевања здравствених радника, што је била двострука штета – истакао је др Кон.

На крају, рекао је да је порука следећа – Наставимо живот, као и до сада нема промене. Поједини делови здравственог система биће жестоко оптерећени из разлога је неопходно трасирати све контакте. У овом случају, на срећу, немамо тако огроман број јер се сам јавио и у изолацији, али да се радило о млађем човеку који је био више друштвено ангажован било би и те како посла – навео је Кон.

Игра малих бројева

Професор Бранислав Тиодоровић, бивши директор Института за јавно здравље у Нишу, такође, мишљења је да се наредни оболели могу очекивати у Београду, као и у Нишу и Новом Саду.

  • У Мађарској, одакле је дошао наш првозаражени, било је неких 20 сумњивих, а вирус је потврђен код 4. То је игра малих бројева, и у тој игри се наш пацијент заразио – каже Тиодоровић.
  • Најреалније је очекивати да нам заражени стигну из Италије, Француске, Белгије и то у Београд, Ниш, Нови Сад који су велики градови – рекао је Тиодоровић.

Тиодоровић открива да су институти и заводи након овог првог случаја подигли ниво спремности на још виши ниво.

Каже и да ће „корона вирус“ бити скинут са сцене за око два месеца, када неће моћи да се избори са високим температурама.

  • Од половине маја њега више неће бити. Њему не одговарају високе температуре од 20 степени и више – рекао је проф. др Тиодоровић.

Корона вирус потврђен је у 77 земаља. До сада је од њега оболело више од 100.000 људи, а умрло најмање 3.400.

У Србији је на њега тестирано 60 особа.

Здравствено упозорење за за путнике који долазе из заражених подручја

Сви који су боравили у подручју у којима су актуелне епидемије ЦОВИД-19, или били у контакту са особама код којих је потврђена инфекција или постављена сумња на њу, или су посећивали здравствене установе у којима се лече оболели од ове болести дужни су да се држе следећих упутстава Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

У наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима, ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите.

Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

  • За ближе информације позвати број Министарства здравља – 064 8945 235, или Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ – 011 2684 566, или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите чије контакт информације можете пронаћи на овом ЛИНКУ Министарства здравља.

Оставите Коментар