Најреалније је да се нови случајеви оболевања од новог корона вируса у Србији појаве у већим градовима, попут Београда, Ниша и Новог Сада, кажу наши епидемиолози.

Први случај оболевања регистрован је у Суботици код Мађара И. Ђ. (43), предузетника из Бачке Тополе. Он се заразио док је боравио у Будимпешти код сестре, и по повратку у Србију, осетио је симптоме и сам се јавио лекарима.

На конференцији поводом првог потврђеног случаја у Србији, вршилац дужности начелника Јединице за заразне болести у Градском заводу за јавно здравље Београд примаријус др Предраг Кон, епидемиолог, рекао је да је очекивао да се, управо, први случај оболевања региструје у Београду, у којем очекује следеће.

  • Имамо ситуацију коју нисмо очекивали. Мислили смо да ће се десити у Београду. Али није тако. То значи да функционише систем. Истина, у овом конкретном случају, тај пацијент се сам јавио са тегобама. Посумњано је, без обзира на то што претходно није у Мађарској дијагностикован ЦОВИД-19 у његовим контактима, па је испитиван. После тога, предузето је све по нашим процедурама – рекао је Кон.

Он је навео да се сада може очекивати нови број оболелих у другим местима у Србији. Поготово у главном граду, који је најбројнији.

С обзиром на то да имамо корона вирус у Србији, према његовим речима, сада ће епидемиолошка служба бити далеко више ангажована, која треба да трасира све контакте са оболелим.

  • До детаља ће бити испитани људи који су били у контакту са првооболелим, и биће стављени под надзор, евентуално кућни карантин. Јако је важно да особе које су у карантину нису одговорне само себи већ и читавом друштву. Битно је схватати да такве особе не могу радити нити деца могу да иду у школу. Зато је битно нагласити здравственим радницима да се добро припреме за рад у изолацији, поготово коришћења заштитне опреме јер је, да подсетим, у епидемији САРС-а било оболевања здравствених радника, што је била двострука штета – истакао је др Кон.

На крају, рекао је да је порука следећа – Наставимо живот, као и до сада нема промене. Поједини делови здравственог система биће жестоко оптерећени из разлога је неопходно трасирати све контакте. У овом случају, на срећу, немамо тако огроман број јер се сам јавио и у изолацији, али да се радило о млађем човеку који је био више друштвено ангажован било би и те како посла – навео је Кон.

Игра малих бројева

Професор Бранислав Тиодоровић, бивши директор Института за јавно здравље у Нишу, такође, мишљења је да се наредни оболели могу очекивати у Београду, као и у Нишу и Новом Саду.

  • У Мађарској, одакле је дошао наш првозаражени, било је неких 20 сумњивих, а вирус је потврђен код 4. То је игра малих бројева, и у тој игри се наш пацијент заразио – каже Тиодоровић.
  • Најреалније је очекивати да нам заражени стигну из Италије, Француске, Белгије и то у Београд, Ниш, Нови Сад који су велики градови – рекао је Тиодоровић.

Тиодоровић открива да су институти и заводи након овог првог случаја подигли ниво спремности на још виши ниво.

Каже и да ће „корона вирус“ бити скинут са сцене за око два месеца, када неће моћи да се избори са високим температурама.

  • Од половине маја њега више неће бити. Њему не одговарају високе температуре од 20 степени и више – рекао је проф. др Тиодоровић.

Корона вирус потврђен је у 77 земаља. До сада је од њега оболело више од 100.000 људи, а умрло најмање 3.400.

У Србији је на њега тестирано 60 особа.

Здравствено упозорење за за путнике који долазе из заражених подручја

Сви који су боравили у подручју у којима су актуелне епидемије ЦОВИД-19, или били у контакту са особама код којих је потврђена инфекција или постављена сумња на њу, или су посећивали здравствене установе у којима се лече оболели од ове болести дужни су да се држе следећих упутстава Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

У наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима, ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите.

Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

  • За ближе информације позвати број Министарства здравља – 064 8945 235, или Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ – 011 2684 566, или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите чије контакт информације можете пронаћи на овом ЛИНКУ Министарства здравља.
Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here