Нови амерички амбасадор у Немачкој за мање од месец дана направио два скандала. У Немачкој мисле да се Трамп меша у њихове унутрашње ствари.

Наиме, први скандал нови амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел направио је свега пар сати након што је предао акредитивна писма председнику Немачке, јер је путем Твитера поручио немачким привредницима, па самим тим и Немачкој, да пазе ако послују с Ираном, коме су САД увеле додатне санкције, јер могу бити под ударом Америке.

Последње изјаве истог амбасадора, невероватне за једног дипломату, могу се схватити и као позивање на смену канцеларке Ангеле Меркел и подршку немачким и европским националистима и популистима, што би могло дестабилизовати саму ЕУ, оцењује Индеx.хр.

А шта је он то заправо рекао? Како преноси хрватск портал, Гренел је у интервјуу за британску верзију крајње десног портала Бреитбарт изјавио да „апсолутно жели да оја;а конзервативне снаге у Европи и њихове вође“.

Јасно је, оцењује се даље у тексту, да није мислио на Ангелу Меркел.

Осим тога, његов коментар да је амерички председник Доналд Трамп подржао људе да кажу да неће допустити политичкој класи да одлучује ко ће победити и ко се може такмичити на изборима, прилично је јасна алузија на политичку кризу око формирања популистичке владе у Италији на коју је председник уложио вето, иако је у међувремену влада ипак формирана.

Амерички амбасадор затим је описао конзервативце које он и „тиха већина“ у Европи подржавају као оне који имају „конзистентно конзервативну политику о миграцији, пореским резовима и резању регулативе и бирократије“.

Гренел је тим ставом “скочио сам себи у уста”, јер је раније рекао да је велики фан Меркелове. Изгледа да сада и није, бар када је реч о њеном ставу о мигрантима.

Али зато је аустријског канцелара описао као „рок звезду“ чији је сада “фан”, а Курц је, подсећа Индеx, баш познат по критикама Меркелове на рачун мигрантског питања.

Заменик уредника угледног немачког листа “Шпигл” Матју вон Рор оциенио је да је Гренел „јасно показао да је политички активиста који ће користити своју позицију да би промовисао политичке промене у земљи домаћину (али и остатку Европе).

Такође, подсећа Индеx, Трумпови потези и реторика откако је ушао у Белу кућу прошле године јасно показују да је његова политика “прво Америка”, односно немешања у остатак света, у најмању руку селективна – од прозивки за „неплаћање рачуна“ од стране НАТО савезница, преко покретања трговинског рата с Кином, али и с традиционалним савезницима ЕУ Канадом и Мексиком, једностраног повлачења из међународног Париског споразума о клими и нуклеарног споразума с Ираном, једностраног признања Јерусалема као израелске пријестолнице па до ограничене војне интервенције у Сирији у два наврата.

Дакле, у контексту све веће затегнутости у европско-америчким односима, који ионако нису на завидном нивоу откако је Трумп постао председник, реторика његовог амбасадора само продубљује сумње да Трамп не тежи сарадњи, већ конфронтацији с Европом, наводно у име америчких националних интереса.

извор