Време је да западне земље одустану од себичних убеђења да је Русија слаба држава којој се може наметнути своје мишљење, пише „Вол стрит џурнал“.

Владимир Путин је током свог председничког мандата успео да уради готово све да ојача положај Москве у важним областима, сматрају аутори чланка Јуџин Румер и Ендрју Вајс. Како наводе, руски лидер је модернизовао војску, побољшао међународну трговину горивом, окружио своју земљу пријатељским земљама, а заустављено је и ширење НАТО-а на исток.

„Владимир Путин је покопао себичне западне наративе о Русији као сили која се гаси и сваку врсту скептицизма у погледу његове способности да заузме достојно место на светској сцени. Руски моћник већ дуго ужива у животним лекцијама које је научио на суровим улицама Лењинграда 1960-их, на пример: ‘Ако је битка неизбежна, мораш задати први ударац’. Овладао је вештином присиљавања јачих сила да се носе са њим под његовим сопственим условима“, констатују аутори чланка.

Према њиховом мишљењу, растом сарадње НАТО-а и Кијева Москва је почела да доживљава Украјину као „нешто попут носача авиона Алијансе, паркираног на граници са Русијом“.

Новинари подсећају да западни лидери 2007. године нису озбиљно схватили захтеве Владимира Путина које је изнео на Минхенској безбедносној конференцији и обећали су Украјини и Грузији чланство у НАТО-у. Међутим, након неколико месеци Грузија је изазвала сукоб у Јужној Осетији који се по њу неславно завршио.

Подсетимо, на самиту НАТО-а у Бриселу у лето 2021. године лидери Алијансе подржали су право Украјине и Грузије да се придруже овом савезу и изјавили да је потребно да наставе реформе, али нису навели временски оквир могућег уласка ових земаља у организација. Председник Русије Владимир Путин поручио је да би неко требало да размисли о томе како би Русија требало да реагује на ширење НАТО-а према руским границама, о томе шта се може сматрати „црвеном линијом“, као и какве би биле последице придруживања Украјине НАТО-у.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар