У холу Међународног Црвеног крста у Женеви стоји натпис који говори о величини српске војске и Србије. На табли пише: „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885. године“.

Овако велико признање српски народ и војска добили су због догађаја који се никада није десио у историји ратовања. Наша земља је од 1884. до 1885. године ратовала против Бугарске. Србија је тада имала опремљене болнице и санитете, али Бугари нису имали ништа од тога.

Због тога је стање у њиховој војсци било катастрофално јер су имали јако велики број рањеника. Међународни Црвени крст обезбедио је хуманитарну помоћ, медицинску опрему и све што је било потребно за негу бугарских рањеника. Али једини пут да би им то било достављено био је преко Србије!

На захтев аустријског Црвеног крста, српска влада је донела одлуку која је незабележена и показала невероватну хуманост – одобрено је војној команди да на један дан прекине рат и направи коридор ка Бугарској како би помоћ могла да стигне до Бугарске.

Према неким записима и сведочењима, Србија не само да је дозволила да помоћ оде ка непријатељској војсци већ је и сама донирала нешто медицинске опреме. Међународни Црвени крст је за невиђену хуманост и преседан који је Србија урадила поставила таблу у хол своје зграде као вечни споменик на овај несвакидашњи потез.

Извор: Kурир

Оставите Коментар