Уместо да постану једноставно средство за спречавање ширења новог корона вируса, маске за лице постале су врло контроверзне, пише Telegraf.rs.

Покрет против маски подстакнут политиком, а не науком, поприлично је ојачао, посебно у Америци. Једна група антимаскера тврди да маске не помажу у заустављању ширења корона вируса.

Неки су отишли ​​корак даље, тврдећи да ће маске спречити да кисеоник доспе у тело.

Истраживачи клинике Мејо извели су низ експеримената који укључују манекене како би симулирали ширење честица са и без маски.

Истраживачи су желели да измере ефикасност маски у блокирању аеросола и капљица. Користили су манекене да симулирају како ће заражена особа ширити капљице када носи било коју врсту заштите за лице, од медицинских маски до оних од тканине, и приказали како ће манекен ширити исти ток честица без заштитне маске:

Истраживачи су такође размотрили захтеве за социјалним дистанцирањем и открили да, што су људи удаљенији, то је мањи ризик од инфекције, посебно у комбинацији са употребом маски за лице.

  • Открили смо да су и медицинске маске за једнократну употребу и двослојне платнене маске ефикасне у смањењу преноса капљица. Нисмо пронашли разлику између врста маски у погледу тога колико добро блокирају аеросолне честице које носилац емитује.

Студија је такође мерила путовање аеросолних честица од извора до циља на различитим удаљеностима. Истраживачи су открили да се број честица смањио са већом дистанцом.

  • Објективно смо открили да су маске пресудно важне за заштиту себе и људи око вас. Ако носите маску, штитите друге. Ако они носе маске, штите вас.

Марија Душанић

Оставите Коментар