Полицијски час могао би да буде на снази и за Први мај и за Ђурђевдан, али коначна одлука о томе, за сада, није донета.

Вртићи би могли да буду отворени одмах након укидања ванредног стања, а на концерте, свадбе, у биоскопе и позоришта могли бисмо да кренемо већ током лета. То каже епидемиолог Предраг Кон, који сматра да би било логично да се у периоду надолазећих празника полицијски час узме у обзир као мера, али напомиње да не може самостално са сигурношћу да тврди које ће тачно мере бити примењене. За сада је сигурно само да ће се одлуке о мерама за празнике доносити у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Полицијски час за Први мај и Ђурђевдан?

Саговорник истиче да је значај предстојећих празника већ сада јасан, јер омогућавају контакте и преношење вируса и сматра да би било врло лоше да се у том периоду тренутна ситуација поквари.

  • Чињеница је да је све мања вероватноћа да нам се тако нешто деси, поготово за Ђурђевдан, јер до тада има још доста времена и вероватно ће се ниво активности драстично спустити – предвиђа Кон.

Ипак, првомајски празници су ближи, а саговорник каже да ће активност вируса тада још увек бити релативно присутна.

  • Имамо још један викенд пре Првог маја. Тај викенд и првомајски празници су још осетљиве тачке и тренуци када морамо да или задржимо мере или их олабавимо на начин на који неће долазити до повећања контаката – истакао је Кон.

Вртићи отворени пре школа

Говорећи о томе када ће вртићи бити отворени и под којим условима, Кон сматра да би то требало да се деси онда када буде укинуто ванредно стање, јер је та одлука била повезана са забраном кретања и престанком рада.

Надовезујући се на укидање ванредног стања, он напомиње да су свесни да постоје родитељи који немају где да оставе дете, поготово сада, када није адекватно да деца буду код бака и дека, јер су најосетљивији део популације.

Зато каже да је могуће да ће се вртићи отворити пре школа, али не за све, како би ризик био минималан.

  • То све зависи од ситуације. Можда ће и одмах у потпуности да се отворе вртићи. Нама ће се ситуација, у блиској будућности, поправљати. Нормално, морам да будем опрезан, али овог пута не види се погоршање. Могу да нам се десе ексцеси, као што се десило у некој здравственој установи, геронтолошком смештају, али не верујем да ће то имати снаге да поново подигне активност вируса – сматра Кон.

Када ћемо на концерте и свадбе – најтеже питање

Упитан када ћемо поново моћи да посећујемо концерте, биоскопе, свадбе и већа окупљања генерално, саговорник каже да је прилично тешко одговорити на то питање, јер су то места где се велики број људи састаје на дуже време.

Он додаје да је свестан да мере које се тичу таквих окупљања нису популарне и да му је јасно шта све носе са собом, али стоји иза тога да су неопходне.

  • Биће тих мера и даље. То могу да кажем. А како ће бити и колико ће се попуштати, зависи од онога што буду показивале бројке и истраживања – истакао је Кон.

Кон као могуће решење, по ком бисмо поново могли да присуствујемо већим скуповима, види разређивање броја посетилаца, односно, ограничавање броја места, али поново напомиње да је то искључиво његово мишљење и да ће све одлуке бити донете на састанцима кризног штаба.

  • Лично мислим да ће мере бити ублажене и да ће преко лета окупљања бити могућа, али да ћемо касније, у току године поново морати да их уводимо. Наравно, у зависности од ситуације. Тиме хоћу да кажем да је врло вероватно да ће вирус поново почети да диже главу пред крај године или јесени, а можда и нешто раније – сматра Кон.

Оставите Коментар