Поводом информација појединих НВО да у Србији постоји више оружја у легалном поседу него у САД морам да скренем пажњу прво на стварне статистичке податке.

Фото: EPA-EFE/Toms Kalnins
Фото: EPA-EFE/Toms Kalnins

У Америци има око 315 милиона становника а 370 милиона регистрованог оружја. И тај број се увећава сваки дан. Дакле постоји више регистрованог оружја него становника.

У Србији има око 7,5 милиона становника а 950 хиљада комада регистрованог оружја. Дакле има 8 пута мање регистрованог оружја него становника.

Такође постоји доста колекционара, стрељана, ловачких удружења тако да је број лица која поседују оружје знатно мањи од комада оружја. И ту долазимо до бројке од око 7 процената . И ту спада и ловачко и спортско оружје.

Изношење искривљених података као и података о огромном броју нелегалног оружја који потичу од цитирам ,, једне агенције која је радила истраживања “ ( при томе иако познајем већину стручњака из сфере безбедоности у Србији нисам упознат да је било ко контактиран у вези тога) имају за циљ притисак на власти у Србији да додатно пооштре издавање дозволе за кућно држање оружја чиме се у ствари слаби посредно одбрамбена моћ земље и уништава домаћа индустрија оружја. Симптоматично је да се НВО које пласирају овакве приче залажу за оштрију контролу служби безбедности, за спајање воа и ВБА у једну службу као и за формирање јединственог прислушног центра за све службе безбедности у Србији чиме се по моме мишљењу такође смањује одбрамбена и контраобавештајна моћ Србије.

Такође спомиње се да је оружије коришћени у терористичким нападима у Европи са ових простора. Тачно али не из Србије. У терористичким нападима учествовала су лица која су боравила у БиХ , била припадници муџахединских јединица као што је Халид Масуд који је у Лондону убио 4 и ранио више од 20 људи. Исто је са нападом и Мадриду 2004 али и чувеним 11. Септембром у којима су учествовали терористи који су претходно боравили у БИХ.

Наравно да се треба бити против нелегалног оружја али то не треба поистовећивати са наводним позитивним ефектима смањења броја легалног оружја.

Против нелегалног оружја најбоље се бори оштром казненом политиком, и уопште стварањем осећаја безбедности код грађана, постојањем поверења у органе државе чиме се избегава узимање правде у своје руке.

Илија Животић

НАЦИОНАЛИСТ.РС