Најмање 20 индијских војника убијено је у сукобу с кинеском војском у долини Галван, у спорној области Хималаја. У Индији пале слике Си Ђинпинга.

Индија је саопштила да је најмање 20 њених припадника убијено на спорној хималајској граници током сукоба.

Индијска војска је првобитно известила да су погинула три њена војника, али је касније саопштила да је још 17 војника подлегло повредама.

Kина је оптужила индијске снаге да су извеле провокативне нападе на њене трупе и није саопштила да ли је неко од њених војника погинуо.

Иако Kина није саопштила колико је војника страдало, индијски медији су јавили да је најмање 43 припадника кинеске војске убијено или рањено у нередима.

Према наводима неименованог извора из индијске владе, војници су се сукобили гвозденим шипкама и камењем, а да ниједан метак није испаљен, пренео је Ројтерс.

Због вести о погибији војника, у Индији су се окупили људи у знак протеста, а запалили су и слику кинеског председника Си Ђинпинга.

Ово је први сукоб између два азијска гиганта од 1975. године.

indija kina si đinping

Спорна граница обухвата скоро 3.500 километара коју две земље називају „линијом стварне контроле“.

Две земље су покушавале да реше неспоразум око границе почетком ’90-их, али без успеха.

Од тада, војници две државе су се често конфорнтирали дуж границе, која се протеже од Ладаха на северу до индијске државе Сиким на североистоку.

Kина тврди да њој припада територија од 90.000 квадратних километара на североистоку Индије, која обухвата индијску савезну државу Аруначал Прадеш, где живи будистичка популација.

Индија наводи да је Kина окупирала 38.000 квадратних километара њене територије у западном делу Хималаја, укључујући део региона Ладак.

Оставите Коментар