Европској унији после Брегзита можда следи и Италегзит. Истраживања показују да расте број Италијана који су за излазак из ЕУ и еврозоне. Тренутно око 40 одсто грађана Италије сматра да та држава треба да напусти ЕУ, док више од 70 одсто оцењује да ће криза са вирусом корона узроковати распад ЕУ.

ЕУ је од почетка кризе са вирусом корона у Италији, земљи најтеже погођеној пандемијом у Европи, била спора када је у питању помоћ тој чланици, чији је здравствени систем био на ивици колапса због наглог повећања броја пацијената заражених тим вирусом, док су истовремено неопходна медицинска опрема и стручњаци упућени из Кине и Русије, преноси Танјуг.

Резултати истраживања јавног мњења показују да је у Италији дошло до пораста евроскептицизма, због чега италијански медији постављају питање да ли је након Брегзита могућ Италегзит.

Да би ЕУ могла да се распадне због вируса корона, сматра 71 одсто Италијана, показало је истраживање организације „Пиеполи“ спроведено за „Раи“ 9. и 10. априла.

Истовремено, према анкети коју је за италијанску агенцију „Дире“ спровео Текне, у протеклом периоду дошло је до пада поверења Италијана у европске институције и сада више од 40 одсто испитаника сматра да Италија треба да иступи из Уније, док је такав став пре две године имало 26 одсто.

Анкета је показала да би 12 одсто учесника променило мишљење „само ако ЕУ учини нешто конкретно“ по питању кризе са вирусом корона.

Криза настала услед пандемије вируса корона указала је на дубоке поделе у Унији, пошто Италија и Шпанија оптужују северне државе да нису довољно солидарне.

Министри финансија држава ЕУ постигли су 9. априла договор о пакету помоћи вредном 500 милијарди евра за европске земље које су тешко погођене пандемијом. Међутим, нису прихватили захтев Италије и Француске за издавање такозваних „корона обвезница“.

Видео-самит ЕУ о опоравку Уније од последица пандемије заказан је за 23. април, а председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да је циљ стратешка дискусија о заједничким одлукама и гаранцијама за већу добробит грађана.

Италија је ушла у седму недељу мера општег карантина уведених у циљу спречавања ширења вируса, а до сада је око 178.000 људи инфицирано, од последица тог вируса умрло је више од 23.600 људи, док се више од 47.000 опоравило.

Оставите Коментар