Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Полиција Српске дефинисана Дејтонским мировним споразумом и да су њена овлашћења јасна – она је чувар Републике Српске, њених грађана и институција.

Лукач је у интервјуу за за лист „Слово“ из Кичинера у Канади нагласио да не долази у обзир никаква прича о укидању Полиције Републике Српске и да је рад Министарства унутрашњих послова (МУП) и Полиције Српске дефинисан Уставом и законом.

Он је потврдио да готово свакодневно долазе иницијативе из политичког Сарајева за укидањем Полиције Републике Српске, али да то не значи да ће Српска тако нешто дозволити.

– Све наше активности и активности мене као министра унутрашњих послова РС усмерене су на јачање капацитета Министарства, позиције полицијског службеника како би наши припадници били што ефикаснији у извршавању својих задатака, а све на добробит наших грађана. Наша 782 припадника у рату су живот дала за Српску и МУП Српске, тако да смо дужни да останемо на путу који су нам они утрли – поручио је министар Лукач за овај канадски лист.

Говорећи о безбедносној ситуацији у Републици Српској, Лукач је истакао да је она добра и да Полиција Српске континуирано предузима бројне превентивне и репресивне мере и радње, како би безбедносна ситуација остала на задовољавајућем нивоу.

На питање шта представља безбедносну опасност по Републику Српску и БиХ, министар Лукач је истакао да је мигрантска криза изазов за све земље региона, па тако и за БиХ, посебно кад се узме у обзир чињеница да су земље ЕУ затвориле границе.

– Грађани Републике Српске, али и Федерације БиХ већ трпе последице мигрантске кризе. Оно што све нас, као МУП Републике Српске брине, а требало би да брине и друге агенције за спровођење закона у БиХ, је то што смо имали више случајева ‘скривених идентитета’ миграната које је тешко утврдити. Такви људи представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и зато је неопходан озбиљан приступ свих институција у решавању мигрантске кризе у земљи.

Обистиниле су се наше слутње да ће БиХ постати можда једина ‘балканска рута’ за пролазак нелегалних миграната. У тренутку кад неке земље дижу жичане ограде, друге их враћају у БиХ, свима постаје јасно да неко од нас у овој земљи жели да направи последњу тачку за мигранте – истакао је Лукач.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here