Раст антивладиног расположења у Украјини због слабог рејтинга Владимира Зеленског може изазвати нове протесте почетком наредне године, саопштио је „Првој независној“ телевизији директор Украјинског института за анализу и менаџмент политике Руслан Бортник.

По његовом мишљењу, ако се на протесту окупи минимум 50.000 људи, неће имати ко да штити канцеларију украјинског председника због слабе популарности председника.

Експерт је нагласио да садашњих 30 одсто присталица политике Зеленског једноставно не могу заштитити свог лидера, зато је мало вероватно да се може надати на „зелени антимајдан“.

„Он нема идеолошки електорат који ће изаћи и заштитити га, сукобити се са радикалним десничарским групама“, објаснио је Бортник, додавши да противнике украјинског председника, напротив, чине људи који су спремни да учествују у протестима.

Стручњаци су сигурни да се у блиској будућности не могу очекивати протести у Украјини, али свака грешка власти може послужити за експлозију нерасположења.

Он је закључио да су немири могући у фебруару-марту наредне године, када ће се Украјинци суочити са повећањем цена режија, када опусте складишта гаса, а у Донбасу почне нова спирала кризе.

Оставите Коментар