Зашећерена пића, укључујући сок од поморанџе и газирана пића, могу повећати ризик од добијања рака, потврдила је студија француских научника.

Истраживање је спровео тим научника са париске „Сорбоне“, пратећи 100.000 људи током пет година, јавља Би-Би-Си.

Закључак који су донели је да ризик од рака може да повећа повишена количина шећера у крви, преноси „Индекс“.

Међутим, резултат студије далеко је од конкретних доказа да зашећерена пића узрокују рак, па стручњаци подстичу даља истраживања.

Шта су све зашећерена пића?

Научници дефинишу свако пиће с више од 5 одсто шећера као зашећерено.

То је појам који обухвата воћне сокове (са или без додатог шећера), газирана пића, слатке шејкове, енергетска пића, те чај и кафу с додатим шећером.

У склопу истраживања проучавана су и газирана пића која користе вештачке заслађиваче уместо шећера, при чему није доказана њихова повезаност с добијањем рака.

Колико је велики ризик од добијања рака?

Студија је показала да узимање додатних 100 милилитара зашећерених пића дневно, односно две лименке, може повећати ризик од рака за 18 одсто.

На сваких 1.000 људи откривена су 22 случаја рака.

„Међутим, та студија показује да је повезаност зашећерених пића с добијањем рака минимална, па је потребно детаљније истраживање“, тврди доктор Грејем Вилер из организације „Кенсер рисрч УК“.

Од 2.913 случаја рака откривених у истраживању 693 случаја била су рак дојке, 291 простате, а 166 случајеви колоректалног рака.

Јесу ли ово дефинитивни докази?

Није реч о конкретним доказима да зашећерена пића узрокују рак, иако је студија показала да је ризик повећан код људи који их пију у количинама од 185 милилитара дневно у односу на оне који их пију 30 милилитара дневно.

Ризик је можда повећан и због тога што људи који више пију зашећерена пића једу и калоричнију храну и уносе више соли.

„Иако није реч о конкретним доказима, студија нам дефинитивно саветује смањење дневног уноса шећера“, тврди докторка Амелија Лејк са Универзитета Тисајд.

Да ли је реч само о гојазности? 

Гојазност је главни узрок неких врста рака, а узимање зашећерених пића преко мере може допринети добијању на тежини.

„Гојазност и добијање на килажи имају везе с узимањем зашећерених пића, али истовремено не објашњавају њихову повезаност с добијањем рака“, рекла је докторка Матилда Тувијер, један од истраживача.

Друго објашњење

Француски научници тврде да повезаност лежи у садржају шећера, те да се у њиховом истраживању као главни узрок рака показао повишен ниво шећера у крви, као и хемикалије у некима од пића.

„Тешко је пронаћи биолошки веродостојне доказе који би ово потврдили, будући да није откривена разлика међу групацијама људи у вези с прекомерном тежином или појавом дијабетеса“, изјавила је дијететичарка Кетрин Колинс.

Шта кажу истраживачи?

Истраживачи са Универзитета Сорбоне тврде да је даље истраживање потребно како би се њихова открића потврдила.

„Опште је прихваћено да зашећерена пића повећавају ризик од кардиоваскуларних болести, гојазности и дијабетеса. Наше истраживање показало је да повећавају и ризик од добијања рака“, тврди доктор Тувијер.

У извештају истраживачке групе стоји да је ради превенција рака и других болести потребно опорезивање зашећерених пића, нешто што је Велика Британија увела 2018. године, као и ограничење њиховог рекламирања.

Шта тврде компаније које производе газирана пића?

Извршни директор организације „Бритиш софт дринкс асосијејшен“ Гевин Партингтон изјавио је да „студија не пружа конкретне доказе да газирана пића узрокују рак, што су и сами истраживачи признали“.

„У склопу нормалне, уравнотежене исхране газирана пића могу се конзумирати“, истакао је и додао да су „компаније већ смањиле количину калорија у својим напицима у циљу борбе против гојазности“.

Оставите Коментар