Ликвидацијама идеоплошких непријатеља, често без суђења или доказа, након ослобођења Србије 1944. године ОЗНА је успостављала нови комунистички систем и нову “елиту”. Историчар Срђан Цветковић говорио је у емисији „Тема“ како су текле ликвидације ОЗНЕ, ко су жртве и колико их је било, као и којим механизмима је одузимана имовина жртвама комунистичког терора.

Цветковић у емисији показује изводе из књиге стрељаних које је водила ОЗНА указујући да је комунистичка власт водила најдетаљне евиденције о убиствима у читавој Европи. Он је у својим истраживањима прегледао велики број докумената ОЗНЕ и указује како је нови систем функционисао.

У интервјуу он открива да већина ликвидираних нису били борци четничких и других формација, што би се очекивало, већ цивили међу којима и жене, глумци, трговци, учитељи, свештеници итд.

Он каже да су потомци оних који су учетвовали у ликвидацијама, али и и из других структура које је успоставила комунистичка власт, и данас на високим положајима у државним институцијама и новинарству.

Оставите Коментар