Компанију Ролекс основао је Ханс Вилсдорф 1905. године. Ханс је, као младо сироче, ушао у свет швајцарског часовничарства и убрзо основао највећу компанију лускузних сатова на свету, која производи 2.000 сатова по дану – са процењеном вредношћу од 7,7 милијарди долара.

Име бренда Ролекс осмислио је сам Вилсдорф 1908. године. Једноставно је било да се изговори на било ком језику, а и довољно кратко да стане на бројчаник.

Ханс није имао деце, а желео је да његов бренд живи и ради и после његове смрти, па је дошао до генијалног решења. Основао је Ханс Вилсдорф Фондацију и деонице дао надзорном одбору. Њихов главни задатак је да одржавају компанију и да добар део зарађеног новца уплаћују у хуманитарне сврхе.

Чланови надзорног одбора нису ни власници фабрике, нити деоничари, они су само нека врста деоничара, а Ролекс се сматра непрофитном организацијом. Надзорни одбор има права да ангажује или отпусти директора Ролекса и можда понекад добију на поклон неки сат, али нису власници и немају финансијске бенефиције за рад у вођењу ове компаније.

Велики део огромне суме новца која се зарађује реинвестира се у саму компанију, запослени су добро плаћени и имају доста одмора, а Фондација, иако годинама одбија да прикаже финансијске извештаје о томе, редовно подржава хуманитарне организације и акције.

Дакле, да резмирамо – мултимилијардерска компанија Ролекс не припада ама баш никоме!

Н. Д.

Оставите Коментар